I Råda församlingshem pågår en fotoutställning. Temat är: Från mörker till ljus. Det är vårkonfirmanderna som tagit bilderna och satt text utifrån resan till Berlin med besök i koncentrationslägret Sachsenhausen. Josefine Beckman och Emma Petersson har fotat en bild av muren. Som text har de valt en på nätet förekommande tanke: Sometimes we put up walls, not to keep people out, but to se who cares enough to knock them down (Ibland bygger vi murar inte för att hålla andra ute utan för att se vilka som har mod att riva dem).
Utställningen speglar inställningen till medmänniska och uppfattningar kring mänskliga rättigheter. Så här dagarna efter EU-valet kan man ha tankar kring EU:s viktiga vara eller bäst att upphöra. Det är en demokratisk rättighet att få ha olika synpunkter. Men det är också en demokratisk skyldighet att bejaka humanism, människovärde och inpränta modet att våga plocka isär varje tendens att bygga murar mellan människor och länder. Kristendomen är tydlig på den punkten även om vissa falanger försöker mörka det hela. Enligt kristendomen är människan, varje individ, inte endast skapad av Gud utan betecknas också som en Guds avbild. Det innebär konkret att gestalta kärlek, hopp, förlåtelse och inte minst tolerans.
Om detta samtalar vi med våra konfirmander – nästan 70 procent av ungdomarna konfirmeras i Råda församling. Om detta handlar våra gudstjänster. Om detta är till för som församling och kyrka. Frihet är det bästa ting som sökas kan all världen kring – skaldade redan biskop Thomas i Engelbrektsvisan 1439. Men det är en frihet som gäller oss alla – world wide. Låt oss be om mod att reagera så fort vi ser en grund till mur byggas.
Lars T Gåreberg, kyrkoherde
Råda församling 2014