Hem » Gudstjänst » Dop

Dop

Dopet är en kärleksgåva från Gud och ett välkomnande in i Svenska kyrkan och församlingen. I dopet får vi ett löfte om att Gud är med genom hela livet, vad som än händer.

Det är också en glädjens fest för familj, släkt och vänner. För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa. Genom dopet blir barnet medlem i Svenska kyrkan. Vattnet i dopgudstjänsten är en symbol för livet. Dopet handlar både om livet här och nu och om det eviga livet.

Den vita dopklänningen är en symbol för Guds närvaro. Att den är så lång symboliserar att dopet är någonting att växa i. Det finns mycket kvar för barnet att lära om Gud och om sin tro. Ofta förknippar vi dopet med spädbarn, men i Svenska kyrkan kan man döpas i vilken ålder som helst. Det är vanligt att ungdomar döps under konfirmationstiden.

Läs mer om dopet på www.svenskakyrkan.se

BOKA DOP

Bokar tid för dop gör ni i församlingens reception, tfn 031-338 21 00. I Råda kyrka har vi dop på söndagar, efter eller före den ordinarie gudstjänsten. Upp till två barn brukar döpas i samma dopgudstjänst.

DOPSAMTAL

Innan dopet är ni välkomna på dopsamtal med den präst som skall döpa. I dopsamtalet går man igenom dopgudstjänsten. Dopgudstjänstens ordning finns i psalmboken. Fundera gärna på om ni har önskemål om psalmer, sånger och texter. Kontakta prästen ett par veckor innan dopdagen så att ni kan bestämma tid för ett samtal.

FADDER

Som förälder har du möjlighet att ge någon, eller några, som står dig nära uppdraget att vara fadder till ditt barn. Att vara fadder är ett hedersuppdrag. Det handlar om att vara en vuxen förebild, någon som bryr sig, som finns där om man behöver prata. Någon som vill omsluta ditt barn med böner och goda tankar. Uppdraget handlar också om att hjälpa barnet att utforska den kristna tron.

Den som blir fadder ska själv vara döpt, men det finns inget formellt krav på att tillhöra Svenska kyrkan. En eller två faddrar per barn är det vanliga, men det finns också de som väljer att inte ha någon fadder.

DOPKALAS

För de som önskar finns det möjlighet att hyra Kyrkskolan för dopkalas i samband med ert dop.
Pris för hyra: 1200 kr församlingsbo, 1500 kr övriga dopfamiljer.

Du gör din bokning i receptionen på tel 031-338 21 00 eller info@radarum.se

Dop