Hem » Aktuellt » Karins krönika

Karins krönika

Karin Karlsson, präst i Råda församling skriver krönikor till kommunens lokaltidning. Dom handlar om allt mellan himmel och jord. Ont och gott. Om olika vardags- och livsöden. Och om sin roll som präst här och nu. Läs den senaste krönikan här nedan. Och även den innan, och den innan dess


Att vilja leva här och nu

Häromdagen läste jag en liten berättelse som jag inte kunnat få ur tankarna. Den handlade om en fiskare som bodde på en liten ö i Medelhavet. (Den är antagligen varken sann eller rimlig, men jag tyckte om poängen). Fiskarens satt på sin båt en solig eftermiddag och njöt av en kopp kaffe när en av öns rikaste män gick förbi. Den rike mannen frågade fiskaren varför han inte var ute och fiskade. Fiskaren svarade att han redan varit ute och nu passade han på att ta det lite lugnt och njuta av livet. ”Borde du inte vara ute och fiska ännu mer” föreslog den rike mannen ”Varför skulle jag vilja göra det?” undrade fiskaren. ”Du skulle tjäna mer pengar” blev svaret. Fiskaren undrade återigen varför. ”Då kan du köpa en ännu större båt eller kanske flera, och tjäna ännu mer pengar.” Fiskaren verkade helt ointresserad men frågade ändå varför en tredje gång. ”Till slut kan du sälja alla dina fiskebåtar. Då blir du rik och kan ta det lugnt och njuta av livet”. Fiskaren tittade allvarligt på den rike mannen och till sist sa han ”Det är ju det jag gör nu”. 

Foto: Karin Karlsson

Först skrattade jag lite åt den rike mannen, men efter en stund insåg jag hur lätt det är att hamna just där. Inte nödvändigtvis i strävan efter mer pengar; det kan vara så klart något annat som får oss att tappa fokus och glömma det vi redan har. Efter ett drygt år med pandemirestriktioner med allt vad det inneburit har jag upptäckt vad jag saknar mest – att krama min mamma, att umgås med dem jag tycker om utan att behöva tänka på handsprit eller avstånd, att sitta på en uteservering en hel kväll och tjöta med folk, fira nattvard, att gå på en konsert och bara bli uppfylld av musiken. Saker som får mig att vara här och nu. 

Jag har kämpat med vad som är viktigt långt innan pandemin bröt ut. Alltför ofta har jag fastnat i tanken att det beror på vad jag gör – och inte vem jag är – om andra ska tycka om mig. Ibland har jag ansträngt långt bortom vad jag egentligen mäktat med och ändå inte vågat tro att det varit tillräckligt. Skillnaden det här året är att jag har haft tid att fundera på vad de tankarna verkligen står för och faktiskt gör med mig. Jag har insett att jag inte vill slå knut på mig själv för att möjligen få uppleva något i en avlägsen framtid. Det känns inte som det är värt att offra det jag redan har för att sträva efter något som jag inte vet om jag kan få.  Jag vill helt enkelt inte lägga min energi på hur saker kan bli senare utan vill försöka ta vara på det som låter mig vara här och nu. 

Jag kommer garanterat glömma bort en del av det här när saker och ting börjar rulla på som vanligt igen. Jag skulle bli förvånad om jag inte kommer tillbaka till tankeloopen om att jag måste prestera för att bli omtyckt. Jag vet dessutom att ibland behöver man få drömma om hur saker kan bli sedan för att orka leva nu. När det händer kanske någon av er bara kan påminna mig om vad som faktiskt betyder något på riktigt. 

Krönika i Lokalpressen Härryda v.22


All you need is love

I måndags var det 31 år sedan Världshälsoorganisationen beslöt att inte längre definiera homosexualitet som en mental störning. För att sätta det i ett sammanhang så var jag 17 år det året, jag gick på gymnasiet och det var ett drygt halvår efter att Berlinmuren fallit. När Socialstyrelsen drygt tio år tidigare (den 19 oktober 1979) fattade beslutet att inte längre klassa homosexualitet som en sjukdom var Sverige var det första landet i världen att fatta ett sådant beslut. Beslutet den 17 maj 1990 är bakgrunden till att man utnämnt just den dagen till Internationella dagen mot Homo, Bi och Transfobi (IDAHOT). En dag som sedan 2005 uppmärksammas på en mängd olika sätt världen över. I Härryda kommun har man de senaste fyra åren arrangerat en Regnbågsdag den dagen och i år fick jag vara med och inleda och presentera årets digitala variant. I den här krönikan kommer jag att dela några av de tankarna med er. 

Foto: Karin Karlsson

Jag är stolt och tacksam över att finnas i ett sammanhang, både i Råda församling och i Härryda kommun, där det är självklart att uppmärksamma IDAHOT-dagen. Jag är fullt medveten om att det inte är så överallt. Inte i världen i stort och inte här i Sverige. Det finns fortfarande allt för många människor som inte vågar eller kan vara öppna med sin sexuella läggning eller sin könsidentitet. Det finns alltför många människor som vill avskaffa eller begränsa de rättigheter som HBTQIA-personer kämpat och fortfarande kämpar för att få del av. Så länge det är så behöver vi stötta varandra i den kampen. Vi behöver tillsammans manifestera det vi tror på, nämligen alla människor rätt att vara den man är.

Jag är också stolt och tacksam över att jag som präst får finnas med i det sammanhanget. Jag vet att kyrkan för många är synonymt med homofobi och det är ett faktum att många HBTQIA-personer har blivit utsatta och utsätts för övergrepp i kyrkor och församlingar. Det görs dessutom ofta i Guds namn. Det är fruktansvärt, oacceptabelt och för mig dessutom helt obegripligt. Det står i Bibeln att vi inte ska döma varandra, att kärleken kommer från Gud, ja till och med att Gud själv är kärlek. Det står att varje människa är skapad till Guds avbild och att det är något gott. Det gäller inte bara några få, noggrant utvalda personer utan varje människa. Jag kan ärligt talat inte dra någon annan slutsats av det än att vi både har rätt att vara just så som vi är och att det finns en mening med att vi är det. Så låt oss tillsammans anstränga oss för att förstå varandra istället för att fördöma. Att lära känna varandra istället för att ta avstånd. Att se varandra istället för att baktala varandra. Världen behöver mindre förakt och mer förnuft. Världen behöver mindre likgiltighet och mer omtanke. Världen behöver mindre hat och mer kärlek. Idag och alla andra dagar

Samtidigt som Beatles sjunger ”All you need is love” i mina lurar tänker jag att det egentligen är det som allt handlar om. Varken mer eller mindre. 

Krönika i Lokalpressen Härryda v.20


Om att odla potatis och göra skillnad

Jag har satt potatis. Jag har visserligen ingen trädgård, men jag har en pallkrage och antal krukor på terrassen. Varje år sätter jag några potatisar, lite kryddor och en tomatplanta eller två. Tack vare dottern finns det en del annat där också, men egenodlad färskpotatis och solvarma tomater är något av det mest somriga jag vet. Möjligen förivrade jag mig en smula den där helgen för några veckor sedan när det faktiskt var lite varmare ute för varken tomatplantan eller basilikan som fick flytta ut till varsin kruka lever längre, men potatisarna finns kvar. Eller det tror jag i alla fall, de ligger än så länge väl dolda i jorden. Jag tycker absolut att det är fantastiskt när man ser de där första bladen sticka upp ur marken, men redan innan det syns något ovan jord händer det massor med de där små potatisarna. De små groddarna växer där under marken och bildar något helt nytt. Har man tur kan det bli upp emot tio nya potatisar av en enda sättpotatis. Det är ett mirakel i mina ögon.

Jag tänker att sådant händer med människor också ibland. Ett litet frö, en tanke eller en idé som landar i våra hjärtan och slår rot. Var de kommer ifrån varierar så klart; de kan komma från ett samtal med en annan människa, men också från en bok, en låt eller en film eller kanske något helt annat. Den gemensamma nämnaren är att när de börjar gro så händer det något inom oss. Det kan ta ett tag innan det syns på utsidan eller någon annan märker det, men inom oss växer något som gör skillnad. Kanske får det oss att testa något som vi drömt om länge, men inte riktigt vetat om vi vågar. Kanske får det oss att söka det där jobbet som vi hoppats på, men kanske inte trott att vi klarar av. Kanske får de oss att våga berätta om vad vi känner för en annan människa. Det är också en sorts mirakel tänker jag. 

Innan plantan rotat sig ordentligt vill vi kanske inte vill prata om den alls. Den kan behöva lite tid innan den är redo att möta en krass verklighet. Det kan också vara klokt att berätta om den för de man litar på och känner sig trygg med först. Det kan ge extra näring och göra att den växer sig ännu lite starkare. Ibland kan vi också behöva lite hjälp med att gallra bland plantorna. Det är inte alla idéer som är lika fantastiska när de kommer ut i ljuset, som de verkade i vårt eget huvud. Men de som får växa vidare och som verkligen får fäste kan vi till slut inte dölja. De får oss att växa och utvecklas. 

Jag tänker att det handlar om att låta sig bli berörd. Att våga lyssna till sitt inre och stå för det man tror på. Att ta sig själv och sina känslor på allvar. Det gör skillnad. I ditt liv, men också i världen i stort.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.18


Att hitta rätt perspektiv och rimliga proportioner i livet

Jag är ute på min kvällspromenad. Det är första gången i år som jag kan ha min vårjacka uppknäppt utan att frysa. Torgvantarna ligger fortfarande kvar i fickan och det är bara några dagar sedan jag använde dem senast. Jag förmår dock inte njuta av vårvärmen. Tankarna är gråtrista och kroppen orkeslös. Det krävdes mycket vilja för att ens ta mig ut i kväll. Jag hade mycket hellre gått och lagt mig och sedan dragit täcket över huvudet. Länge. Tankarna vandrar i väg medan jag går. Jag funderar över att den efterlängtade vaccineringen verkar dröja, och jag kommer på mig själv med att undra om det ska bli ännu en sommar då man inte kan umgås med dem man vill, så som man önskar. Jag önskar att jag kunde få gå på konsert och fira gudstjänst med min församling. Jag längtar efter att kramas. Gode gud, vad jag längtar efter att kramas. Jag inser att jag har svårt med proportioner och perspektiv nu för tiden. Det är som att jag tappat förmågan att bedöma vad som är rimligt och det krävs en enorm ansträngning för att se något ur ett annat perspektiv än mitt eget.

Foto: Karin Karlsson

Jag orkar inte gå fort och jag orkar definitivt inte gå långt den här kvällen. Den senaste veckan har både artrosen och migränen varit mina närmaste följeslagare. Det har satt sina spår både i kroppen och på humöret. Efter en stund tvingar jag mig själv att lyfta blicken. När jag gör det känner jag att solen fortfarande värmer och jag upptäcker att det faktiskt finns gröna blad på några av buskarna som jag går förbi. Plötsligt tränger fågelkvittret igenom mina dystra tankar och jag får syn på årets första maskros. Den lyser trotsigt som en egen liten sol där i diket. Där och då inser jag att det faktiskt finns saker att glädjas åt trots allt. Det är som att när jag fokuserar på det lilla så kan jag också kan se något av det stora mitt i allt. Jag är fortfarande trött, missmodet och värken finns där fortfarande, men mitt i allt kan jag också känna tacksamhet. Tacksamhet över att jag och min familj har fått vara friska och att min mamma har fått sin första dos vaccin. Tids nog kommer väl även jag bli vaccinerad. Tacksamhet över att jag har fina vänner som bryr sig om mig och att jag, trots att mycket är annorlunda än det brukar, har ett arbete som jag tycker om och som känns meningsfullt. Plötsligt känns det lite lättare att andas, stegen känns inte längre lika tunga och jag lyckas till och med le mot nästa person jag möter på vägen. Jag får ett överraskat leende tillbaka.

Imorgon är det en ny dag. Vad som väntar då har jag ingen aning om – men i kväll somnar jag med bilden av en trotsig maskros på näthinnan, ljudet av koltrastens sång i mitt huvud och full av tacksamhet att jag lever. 

Krönika i Lokalpressen Härryda v.16


Ord gör skillnad

En av mina arbetsuppgifter som präst är att predika. Orden är ett av mina allra viktigaste arbetsredskap och ord gör skillnad. Jag har upplevt vad ord kan göra med människor fler gånger än jag kan räkna. Ibland när jag predikat, men framför allt i samtal. När vi människor pratar med varandra gör det något med oss. Att sätta ord på det som händer och det vi upplever hjälper oss att förstå och vi kan lära oss massor av varandra genom att byta tankar och erfarenheter.

Fotot: Karin Karlsson

Det finns nog en och annan som tycker att jag har en vass tunga. Det händer att det kommer både riktigt dräpande kommentarer och rejäla grodor ur min mun. Det är inte heller alldeles ovanligt att det som verkar vara en helt rimlig tanke i mitt huvud inte är alls lika rimlig när den uttalas högt. Det har hänt mer än en gång att jag önskat att jag tänkt en extra gång innan jag öppnat munnen. Det finns en frestelse i att säga sådant där som får andra att skratta, för det finns alltid en risk att skrattet blir på bekostnad av någon annan. Samtidigt kan jag ärligt säga att jag också är generös med komplimanger, mån om att visa både uppskattning och omtanke när jag pratar med andra. 

Ord är ett mäktigt vapen, ett tveeggat svärd. De kan såra, bryta ner och förtrycka, men också läka, bygga upp och upprätta. Ord kan förena eller splittra. Ibland landar orden inte alls som vi tänkt oss eller trott. Det blir helt enkelt bara fel. Häromveckan träffade jag en person och vi pratade en stund. Plötsligt sa han en sak som uppenbart var tänkt som ett skämt för han skrattade gott själv, medan jag inte skrattade det minsta. Tvärtom skavde orden inom mig i flera dagar efteråt. Jag vill inte tro att han menade något illa, men jag önskar ändå att jag hade funnit mig och sagt ifrån så att ingen mer behöver bli sårad eller ta illa vid sig om han säger något liknande till någon annan. Jag har också sagt sådana saker. Saker som jag sett som ett oskyldigt skämt, men som inte alls uppfattats så. Ibland har jag sett direkt hur fel det blivit, ibland har någon fått berätta det för mig i efterhand. 

Oavsett vilket, så finns det egentligen bara en sak att göra i det läget. Det finns ett litet ord som kan göra all skillnad i världen – jag tänker på det lilla ordet förlåt. Vi själva kanske tycker att det bara var en struntsak som inte borde spela någon roll, men för den som blivit sårad kan det lilla ordet förändra allt. Vi behöver bara våga säga det högt. I mitt huvud går psalmen ”Ett vänligt ord kan göra under” på repeat just nu. Den blir en påminnelse både att tänka på vad man säger, innan man säger det, och att våga säga förlåt när man sagt något som sårat någon. ”Ett vänligt ord kan göra under, det läker hjärtats djupa sår.”

Krönika i Lokalpressen Härryda v.14


En gammal orange symaskin

Det är nästan 30 år sedan jag flyttade hemifrån. Den sommaren köpte min mamma en begagnad symaskin i present till mig. Det var en Husqvarna och den var tung som bly, knallorange och gissningsvis ungefär lika gammal som jag själv. På den satt jag och sydde gardiner till min första lägenhet. Några år senare satt jag i mitt studentrum i Uppsala och sydde mina första prästskjortor. Jag har sytt sofföverdrag och lappat barnens jeans. Jag sydde en yllerock till en kollega, ja till och med min egen brudklänning. Jag har fortfarande kvar min fina symaskin. Två gånger under alla år har jag fått skruva isär den för att plocka bort damm, olja den och ge den lite kärlek. Annars har den aldrig krånglat. 

Foto: Karin Karlsson

De sista åren har jag inte sytt så mycket, men häromveckan fick den komma fram igen. Planen var att sy en ny prästskjorta. Mitt gamla mönster hade kommit bort i någon flytt, men jag tänkte att det borde gå att göra om något av mina andra mönster. Det var svårt att se nålsögat ordentligt när jag skulle trä makinen, men annars var det som att återse en kär en vän. En massa minnen kom upp och tiden bara försvann när jag satt där vid köksbordet. Det bidde ingen prästskjorta, men det bidde i alla fall en tunika. (Ni som hört sagan om Mäster Skräddare förstår. 😊) 

Jag tycker att det finns något väldigt tillfredställande att göra konkreta saker. Jag mår bra av att rensa en rabatt, röja diskbänken i köket, möblera om eller för all del sy ett nytt klädesplagg. Jag tror att det hänger ihop med att jag kan se ett resultat av det jag gör på en gång. Jag vet naturligtvis att ogräset kommer tillbaka, att köket kommer förvandlas till kaos igen och det är antagligen både billigare och lättare att köpa sina kläder i en affär, men spelar liksom ingen roll. Det som spelar roll är att jag i stunden får bringa lite ordning, göra världen lite vackrare om än bara i mitt eget kök. Att sitta vid symaskinen några timmar påminner mig om det är möjligt att förändra världen, att göra skillnad. I det lilla, i min vardag, men också i ett större perspektiv.

Snart är det påsk. För mig handlar påsken om att världen är förändrad i grunden. Den är ett tecken på att det alltid blir vår igen oavsett hur lång vintern känns, att kärlek och ljus alltid kommer att övertrumfa hat och mörker en gång och att döden aldrig kommer att få sista ordet även om det sannerligen kan kännas så i dessa tider. För mig är påsken en påminnelse om att livet är starkare än allt, och att vi alla fått detta liv som en gåva. Eller som Ylva Eggehorn skriver i en av de vackraste psalmerna jag vet: 

”Kom närmare, bliv kvar hos mig. Det mörknar och kanske ljusnar det på nytt igen. Ditt liv ska bära mig, jag hör en koltrast som sjunger timmen innan gryningen.” 

Krönika i Lokalpressen Härryda v.10


Valen som förändrar livet

Häromdagen satt jag en kollega i lunchrummet och pratade om hur det kom sig att vi börjat arbeta i Råda församling. Samtalet gick vidare till andra beslut som gjort att livet tagit en ny riktning. En del beslut vet man redan i förväg att de kommer få stor påverkan i ens liv. Stora beslut som vilket yrke man ska utbilda sig till, när man bestämmer sig för att dela sitt liv med en annan människa och liknande saker. Andra beslut kan verka små i stunden, men i backspegeln visar de sig ha gett livet en knuff i en helt annan riktning än man kunde förutse i stunden.

Foto: Karin Karlsson

För drygt 25 år sedan pluggade jag i Jerusalem. Jag minns en småtrist lördag, jag hade varit där en dryg månad och längtade hem – då mötte jag av en tillfällighet en bekant som var på besök i Jerusalem. Han tyckte synd om mig och erbjöd mig att åka med honom till Betlehem dagen därpå. Jag kunde inte ana att jag vid det besöket skulle träffa människor som jag än i dag ser som en del av min familj, att det skulle öppna dörren till en helt ny värld för mig. Han som då var en ytlig bekant numera en nära vän, och dessutom min kollega och kyrkoherde här i församlingen. Jag kan så klart inte säga hur mitt liv sett ut om jag fortsatt tycka synd om mig själv och tackat nej till hans erbjudande den där dagen – men jag vet helt säker att varit väldigt annorlunda.

Ibland fastnar man i sådana där tankespår om hur saker och ting blivit om vi valt på ett annat sätt. Om man tänker den tanken i ett par led så kan man nästan få lite svindel, och hamna i livets stora frågor om mening och liknande. Samtidigt så går det inte att göra om det som redan hänt. Vi är där vi är i livet på grund av de val vi gjort, oavsett om det visade sig var ett bra val eller inte. Våra erfarenheter bär vi med oss, de formar och påverkar oss. På gott och ont. I bästa fall drar vi nytta av det vi gjort tidigare när vi ska fatta nya beslut, när vi ställs inför nya vägval i livet. I bästa fall.

När jag tittar i min egen backspegel ser jag att det jag trodde att mitt liv skulle bli när jag tog studenten är ganska olikt hur mitt liv faktiskt har blivit. Däremot är jag fortfarande lika nyfiken på hur det som ligger framför mig ska bli. Jag har insett att när jag gör mina val så väljer jag mycket hellre att ge något eller någon en chans och riskera att få en törn till av livet än att låta bli och undra hur det skulle blivit om jag vågat försöka. Jag har fått en del ärr, både ut- och invändiga, genom åren. Jag bär dem med stolthet och ser dem som ett tecken på att jag levat. 

Krönika i Lokalpressen Härryda v.10


Glädje är lika smittsamt som det värsta virus

För ett par veckor sedan skulle dottern köpa en present till en av sina kompisar. Hon visste vad hon ville ha, men hittade det inte i affären så vi fick be expediten om hjälp. Det var en ren fröjd att se hur hon bemötte min dotter. Hon lyssnade på henne med ett stort leende som inte verkade det minsta ansträngt eller krystat, hon var hjälpsam utan att vara påflugen och utan tvekan redo att anstränga sig det där lilla extra för att hitta det vi sökte. Efteråt kunde dottern bara prata om hur trevlig expediten varit och när vi gått en liten bit sa jag: ”Ska du inte gå tillbaka och berätta det för henne? Tror du inte hon skulle bli glad att få höra det?” Efter lite tvekan vände vi och gick tillbaka. Glädjen hos båda tjejerna när dottern framfört sitt ärende var som en explosion av solsken. Det var som att få en endorfininjektion rätt in i hjärtat.

Det tog oss några få minuter extra, och var egentligen inte det minsta svårt. Vad som däremot var svårt, var att avgöra vem som var gladast efteråt – expediten som fått beröm eller dottern som upplevde känslan av att ha gjort en annan människa genuint glad (eller möjligen mamman som stod lite vid sidan om och kände sig så där oproportionerligt ”mammastolt”). Efteråt pratade vi om hur lätt det är att vi bara berättar för andra vad vi tycker när vi är missnöjda eller något blivit fel. Självklart är det viktigt att kunna säga ifrån när saker inte blir bra, men det är bra att komma ihåg hur mycket det kan betyda om vi vågar vara lite mer generösa också med komplimanger och beröm.

Jag misslyckades med mitt nyårslöfte förra året – att varje dag göra något som gjorde livet lite bättre för någon annan – men jag lyckades ganska många dagar. Jag tänker att det är läge att ta upp det nyårslöftet igen. Även om det inte blir alla dagar så är varje dag man lyckas betydelsefull för just den personen som man gjort skillnad för där och då. Ofta krävs det inte särskilt stora insatser. Det kan räcka med något så enkelt som ett leende, en hälsning eller ett sms. Kanske ett vykort eller ett telefonsamtal. Kramar är en av mina personliga favoriter när det gäller att sprida glädje, eftersom de har en så tydlig dubbelverkan. Dessvärre är det inte bara glädje som smittar utan även lömska virus, så som det är nu får kramarna vänta ett tag till. För hur mycket jag längtar efter att kramas vill jag såklart inte riskera att orsaka att de personer jag träffar på och kramar ska bli sjuka.

Däremot tänker jag att om vi blir fler som bestämmer oss för att lägga ett par minuter om dagen för att sprida glädje till andra så kanske den kan ”smittspridningen” kan bli minst lika stor som spridningen av Covid 19. Och det tycker åtminstone jag vore otroligt mycket roligare.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.8

Några små vita blommor

Jag är ingen vinterperson. Jag gillar inte när det är kallt och mörkt ute, jag är begränsat förtjust i snö och mitt i allt ihop ska man dessutom klara av att fira jul. Jag kan hålla med om att det är vackert med snö som glittrar i solsken och jag tar till och med en tur på längdskidorna vid golfbanan i Öjersjö någon gång eller två varje år. Men vintern är så många dagar som det knappt blir ljust, dagar av gråbrun sörja som får bilen att slira och iskallt regn som tränger igenom allt. Det finns rätt många dagar då jag tycker det känns lockande att gå i ide.

Jag har helt enkelt svårt att se tjusningen i att behöva bylta på mig massa kläder, jag förundras över att det finns människor som betalar dyra pengar för att åka till vintern och kylan när jag bara vill att den ska ta slut och tycker att min bästa investering de senaste månaderna är ett par underställsbyxor som jag helst inte vill ta av mig alls. Då tillhör jag ändå de lyckligt lottade personerna som har ett uppvärmt hem att bo i, pengar att köpa både ordentliga vinterkläder och ett jobb att åka till. Det är lätt att glömma bort och vara tacksam över sådant man tar för självklart.

Det är nämligen inte det som hållit humöret uppe på mig de senaste veckorna. Istället är det några få små, små vita blommor. För typ två veckor sedan såg jag dem i rabatten hemma, längst in vid husväggen. Årets första snödroppar. Snödropparna tillsammans med insikten att det inte längre är kolsvart när jag åker till jobbet hjälper mig att tro att jag kommer ta mig igenom den här vintern också. Så varje morgon innan det är dags att åka till jobbet så tittar jag på mina snödroppar och medan jag är på väg ser jag solen stiga över horisonten (vissa dagar är det väl i ärlighetens namn snarare så att det gråa är mer ljusgrått) och inser att den ovana känslan jag känner inom mig är hopp. Hopp om sol som värmer, om ljusa kvällar på altanen och bad i havet. Sådant som jag längtar efter varje vinter. Men i år finns det också ett svagt, spirande hopp om att kunna umgås med och krama dem jag tycker om igen utan att fundera på smittorisk och tillräckliga avstånd, att kunna gå på konsert och fira gudstjänst tillsammans i kyrkan, att sitta på en uteservering eller titta ut över havet när solen går ner en ljum sommarkväll i trevligt sällskap, att få vara tillsammans och att få vara nära.

Tänk att man kan se allt det där i några få, små vita blommor vid en husvägg. En januaridag när det -9 grader ute.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.6


Det finns många olika typer hjältar

Jag får väl börja med att be alla innebandyälskare i Mölnlycke om ursäkt direkt, men dagens krönika handlar om handboll. Just nu pågår världsmästerskapen i handboll för herrar i Egypten och jag har sett en del handboll de senaste veckorna. Ända sedan Ljubomir Wranjes började skapa oreda i motståndarnas försvar för si så där 25 år sedan har jag fascinerats när jag tittar på handboll. Kanske för att det händer något hela tiden och kan svänga så snabbt. Kanske för att det finns så många olika typer av hjältar i handbollen. Wranjes är med sina 166 cm en av de allra kortaste handbollshjältarna världen har sett. Trots det lyckades han ändå på något sätt ta sig fram och göra mål i tid och otid.

Sedan finns det kantspelare som snappar upp en boll under ett motståndaranfall eller ett utkast från den egna målvakten, springer snabbare än vinden över nästan hela planen och nästan flyger med in i mål själva när de skjuter. Det finns stora, rejäla spelare som står stadigt på egen linje och bokstavligen ställer sig själva i vägen så att motståndarna inte kommer förbi. Det finns dödsföraktande målvakter som utan några skydd alls är beredda att försöka stoppa bollar som kommer farande med hastigheter på långt över 100 km/h (Det snabbast uppmätta skottet ligger på drygt 130 km/h). Det finns tränare som under den minuten som en timeout varar kan få ett helt lag att ändra fokus och inställning. Det i sin tur kan förändra hela matchbilden. Och kanske det viktigaste av allt, de gör det tillsammans. Inget lag kan ha bara en sorts spelare. Ingen blir hjälte av sig själv, utan bara tillsammans med sitt lag.

Nu var dock inte tanken att hela krönikan skulle bli en hyllning till handbollen, även om jag garanterat skulle kunna skriva en sådan krönika. Istället tänkte jag på hur många olika typer av hjältar det finns också i livet i allmänhet. De finns runt omkring oss och vi alla kan vara hjältar, om än på olika sätt. Rejäla grovarbetare som sliter och gör sitt utan att få några stora rubriker är minst lika mycket hjältar som de glittrande stjärnor som alla lägger märke till. De som inspirerar, uppmuntrar och skapar förutsättningar för andra att hitta det där lilla extra inom sig själva och de som utmanar sina egna gränser för att göra något de inte tror sig om att klara av. 

Jag är helt övertygad om att varje människa har ett drag av hjälte inom sig, men att vi ganska ofta har svårt att se eller tro det. Kanske för att det hos de flesta av oss också är djupt rotat att man inte ska förhäva sig. Inte sällan ser andra de sidorna hos oss tydligare än vad vi själva gör. Inte heller vi blir hjältar av oss själva. Vi behöver varandra för att väcka hjältarna som bor där inne. Vi behöver varandra för att våga släppa fram vår inre hjälte, för att ge hen utrymme och utvecklas, så att vi kan ta vara på de sidorna hos oss själva. VI behöver varandra. 

Krönika i Lokalpressen Härryda v.4


Vad jag behöver är en kram

Det dök upp en bild i mitt FB-flöde för några dagar sedan. Bilden var tecknad och föreställde en äldre dam som ser arg ut och hoppar upp och ner, och så en bildtext: ”Jag behöver INTE träffa en psykolog! Vad jag behöver är en KRAM!!”.  Först scrollade jag bara förbi, men den där bilden ville inte släppa taget. Den fastnade i mina tankar. Den satte ord på något viktigt för mig. 

Vi lever i en tid av restriktioner som vi för ett år sedan inte kunnat föreställa oss. Många säger att det tycker att världen krymper när vi inte kan resa som vi brukar eller träffas och umgås som vi är vana att göra. Det stämmer säkert, men det är inte bara det som händer, åtminstone inte för mig. Det är ju lätt att tänka att om något krymper så borde det också bli mindre plats att röra sig på; trängre och närmare inpå helt enkelt. Själv tycker jag mest det känns tomt. För samtidigt som vi ska begränsa våra kontakter till antalet ska vi även hålla distans till dem vi faktiskt träffar. Det är som att vi tappar bort närheten. Och då menar jag inte bara den fysiska närheten, även om den är det mest uppenbara, utan jag saknar också närvaro och förtrolighet. Digitala sammankomster och facetime i all ära, men för mig fattas det en viktig dimension i de sammanhangen. Jag saknar att bara få sitta tyst tillsammans nära någon som jag tycker om och de där förtroliga samtalen där man får pröva sig fram vilka tankar som bär. Jag önskar att det finns en famn att gråta ut i när man inte orkar prata och att få hålla någons hand när orden inte räcker. 

Visst kan jag sakna att resa och upptäcka nya platser och sammanhang, jag längtar efter att gå på konsert och bara bli uppfylld av musiken och upplevelsen, men mest av allt saknar jag att ha dem jag tycker om nära. Jag har stått på kyrkogården tillsammans med människor som skakar av gråt och lite tafatt klappat dem över ryggen. Jag har sagt till mina vänner att när det här är över ska vi dansa och kramas. Till dess att den dagen kommer kanske det finns någon där ute som kommit på något som jag missat, som kan hjälpa mig hur man hittar den närheten utan att för den skull riskera andras hälsa. Kanske har någon av er några bra idéer hur man skapar förtroliga sammanhang utan att för den skull riskera att ställa till det för en redan överbelastad sjukvård. Kanske ska jag ibland helt enkelt bara göra som tanten på bilden jag såg – hoppa upp och ner och skrika att jag behöver en kram. Kanske känns det ändå lite bättre då. Kanske.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.2


If you fight love you´re always a looser

Jag höll på och tragglade med mina småtrista sjukgymnastikövningar för ett litet tag sedan. För att det åtminstone skulle bli lite roligare lyssnade jag på en spellista med Ola Salo jag hittat på Spotify. Plötsligt, mitt i låten ”Father of a Son”, tränger orden igenom tristessen och landar rätt i hjärtat på mig. Textraden som grep tag i mig var: ”But I’ll still win over you, sir, ’cause if you fight love you’re always a looser”. Insikten att den som kämpar mot kärleken, kommer alltid att förlora känns dyrbar och viktig att ta vara på. Några dagar senare står jag i Råda kyrka och håller begravning. Jag ser på dem som samlats för ett sista avsked och då kommer Olas ord upp i huvudet igen. De blandas med orden från Höga Visan, och som jag numera alltid har med mig intatuerade på min vänstra överarm, att kärleken är stark som döden. En älskad människa har lämnat den här jorden och livet här bakom sig, men kärleken till henne lever vidare i hennes familj, i hennes vänner. Det är som att inte ens döden rår på kärleken.

Kärlek är så mycket mer än romantik, gulligull och rosenrött skimmer (Även om kärlek så klart kan vara det också). Kärlek är att kunna se bortom sig själv och sitt eget för att hjälpa någon som behöver stöttning. Kärlek är att våga säga ifrån för någon annans skull när hen inte orkar själv. Kärlek är att vara beredd att stå upp för det som man tror på även om det kostar på. För mig är det i grund och botten vad det handlar om att vara kristen, eller ja till och med att vara människa faktiskt. Det är allas vårt ansvar att kämpa för kärleken; för godhet och hopp, för ljus och glädje, för tröst och närhet. Det lilla barnet i krubban, som många av oss städar undan och ställer i en låda på vinden tillsammans med tomtar och allt annat julpynt om några veckor, ville lära oss just det. För alldeles oavsett vad vi som säger oss leva i hans efterföljd har gjort i hans namn så var hans enda längtan att lära oss att älska varandra, att kämpa för kärleken, med kärleken som vapen.

Livet självt har sin grund i kärleken och om kärleken får vara grunden i våra liv så kommer vi att växa som människor. Nu är vi dessutom på väg in i ett nytt år. Det här är min sista krönika för i år. Jag kan inte låta bli att fundera över hur det skulle bli om vi alla bestämde oss för att låta kärleken styra allt det vi gör det här året, om vi bestämde oss att i ord och handling verkligen försökte leva i kärlek till varandra. Jag skickar med den utmaningen och vill samtidigt passa på att önska er alla ett riktigt gott nytt år.


Ljus i mörkret

Jag tycker inte om vintern och jag tycker inte om att dagarna är så korta. En del av mig vill gå i ide så här års och vakna lagom till att vitsipporna börjar blommar. Därför tycker jag att det bästa med december är alla ljus. Levande ljus, stjärnor i fönstren och ljusslingor mest över allt och mitt i alltihop kommer Lucia med ljus i håret. I år känns det som att både mörkret är mer påtagligt och längtan efter att gå i ide är större än vanligt. Det är som att ljusen behövs ännu mer än de brukar. Inte minst för att det inte verkar finnas någon enkel väg ut ur det mörka. Det går inte ens att veta hur länge det vara så här. När man dessutom ska undvika att vara tillsammans, kryper mörkret närmare inpå och verkar än mer kompakt. Orden från profeten Jesajas bok om folket som vandrar i mörkret, om dem som bor i mörkrets land, som man läser i kyrkorna varje jul, känns obehagligt aktuella.

Foto: Karin Karlsson

Däremot tystnar inte Jesaja efter att han beskrivit mörkret. Istället berättar han om ljuset som ska lysa i mörkret, ja att det till och med strålar. Det ger en smula hopp mitt i alla. På samma sätt finns det en trygghet i att varje natt tar slut, även om den verkar lång så går solen alltid upp igen (Det är dock inte alldeles enkelt att tro det de allra mest regngråa dagarna). Mörkret kommer inte att få sista ordet. Inte idag, inte det här året, aldrig någonsin och för mig är det just det julen handlar om. Den handlar om hur Gud väljer att komma till oss människor som ett ljus och vill vara tillsammans med oss. Julen handlar om att Gud vill dela livet med oss, just så som det är. Det löftet gäller också när inget annat är sig likt. Det gäller också i år. 

På samma sätt kan vi dela livet med varandra. Tillsammans kan vi leta efter de ljusglimtar som trots allt finns. Ibland är det lättare att peka ut dem för någon annan än att se dem för sig själv, i sitt eget liv. Tillsammans kan vi vara som ljus för varandra. Att visa omtanke, medmänsklighet och kärlek kan man göra på många sätt och inte bara i jultid. Vi får hjälpas åt att hitta de sätt som är möjliga givet de förutsättningar som gäller nu. Allt det goda vi gör kommer lysa upp i mörkret. Varje litet ljus vi lyckas tända gör skillnad. Vi ställer inte in julen. Vi ställer om. Tillsammans. 

Till sist några ord av Bo Setterlind

Tänd ljus
Låt inte mörkret hindra dig att söka Ljuset.
Och när du funnit det, låt andra se,
pröva, övertyga sig.

Vill du, att ljus skall leva, tänd då hos andra samma längtan.

Tänd frimodighetens ljus i rädslans mörker,
tänd rättens ljus i korruptionens mörker,
tänd frihetens ljus i ofrihetens mörker,
tänd Trons ljus i förnekelsens mörker,
tänd Hoppets ljus i förtvivlans mörker,
tänd kärlekens ljus i dödens mörker.
Tänd ljus!

Krönika i Lokalpressen Härryda v.50


Kanske kan just du vara någon annans mirakel idag. 

Det var en av de där novemberdagarna som är så grå att det känns som att det aldrig blir riktigt ljust ute. Morgonens trötthet satt kvar i kroppen som om någon satt fast den med Superlim. Det var så tomt i Råda rum att mina steg nästan ekade när jag gick genom restaurangen. Dessutom regnade det. Plötsligt hör jag ett skratt. Jag rycker nästan till av det oväntade ljudet och inser att det faktiskt sitter två män där och äter sin lunch. Hade det varit en film hade man garanterat ändrat hela ljussättningen i det ögonblicket. Det var så befriande med ett skratt i allt det novembergråa. Plötsligt fanns det en energi i rummet som inte funnits där innan. En energi som också trängde in i mig och min kropp. Jag pratade lite med de båda männen och de berättade att de skrattat åt primtal, att de som så många andra arbetade mest hemifrån men idag bestämt sig för att ses och äta lunch tillsammans. 

Foto: Karin Karlsson

Själv kan jag inte komma på något med primtal som skulle få mig att skratta, men deras glädje smittade av sig ändå. Deras skratt gav tillräckligt med energi för att jag skulle ta mig vidare genom en dag som var full av saker som verkligen behövde bli gjorda. Vi möttes bara under några få minuter och jag har ingen aning om vi kommer att mötas igen. Jag vet inte ens vad de heter. Det jag vet är att det var ett möte som gjorde skillnad där och då. 

Jag tänker att livet är fullt av sådana tillfälligheter. Ögonblick när man råkar vara på rätt ställe i just rätt tid. Ibland är man på fel ställe, vid fel tidpunkt också förståss. Man skulle kunna grubbla tills man blir blå i ansiktet på hur livet blivit om man inte gjort det ena eller andra i sitt liv. Hur hade allt blivit om jag inte tagit den där cykelturen, om jag hunnit med det tidigare tåget istället, om jag inte bestämt mig för att söka ett visst jobb, om mina föräldrar aldrig träffats och så vidare. Det finns de som tror att man inte kan undvika sitt öde, att det som är meningen att det ska hända händer. Det tror inte jag. Jag tror att vi i allra högsta grad kan påverka våra liv. Inte på det sättet att vi kan styra allt som sker, men vi kan välja hur vi hanterar det som händer. Vilket inflytande vi ger både människor vi möter och händelser som vi är med om. 

Det vara storslaget och märkvärdigt, men det kan också vara något så enkelt som att låta en annan människas glädje smitta av sig en liten stund. På samma sätt kan det vi själva gör påverka och göra skillnad för någon annan. Det som inte verkar så märkvärdigt för oss kan få en avgörande betydelse för någon som vi möter. I det lilla, i det vardagliga sker mirakel hela tiden. Kanske kan just du vara någon annans mirakel idag. 

Krönika i Lokalpressen Härryda v.48


Att hitta vägar vidare

Hur ska jag göra för att glömma henne? Hur ska jag orka leva vidare när han inte längre är här? Kommer det alltid kännas tomt? Att släppa taget om någon som funnits i ens liv och betytt mycket, ja kanske till och med allt, och ta avsked är något av det svåraste som finns. Det gör något med oss. Så här i allhelgonatid är det kanske död och begravningar det första många av oss tänker på, men det finns också andra avsked. Förhållanden som tar slut. Ibland i samförstånd, andra gånger fyllt av bitterhet och taggighet. Vi flyttar eller byter jobb och tänker kanske att vi ska hålla kontakt, ändå blir det inte alltid så. Ibland är det vi som väljer att lämna och ibland blir vi lämnade. Ibland kan vi styra över tidpunkten, ibland är det bortom vår kontroll. 

Foto: Karin Karlsson

Jag tänker att det är svårt med avsked eftersom människor vi möter gör avtryck i oss. Allt det vi är med om formar oss och påverkar vår syn på världen. Det gäller även avsked. Om vi är riktigt sårade och besvikna så kanske det känns som det enda tänkbara att radera bort en viss person ur sitt medvetande. Ändå är det inte möjligt. När vi en gång berörts av en annan människa blir vi aldrig samma person igen. Kanske hjälpte hen oss att upptäcka en sida av oss själva vi inte kände till själva, men som vi kan utveckla även efter att hen försvunnit ur våra liv. Kanske gjorde hen sönder något viktigt i oss, som nu behöver både lim och plåster för att hålla ihop, men som också hjälpt oss att hitta en inre styrka som vi inte visste att vi hade. Kanske lärde hen mig något jag inte kunde innan eller hjälper mig att förstå något jag grubblat på länge. Det som vi fick i stunden kanske var något vi behövde just då, men som vi ändå behöver lämna bakom oss för att gå vidare i vårt sökande efter vilka vi är och vill vara. Vissa saker kanske man helt enkelt behöver uppleva själv för att inse att de inte är något bra för en. Annat kanske inte blev bra för att skedde vid helt fel tidpunkt eller att vi inte ville lyssna. 

Jag tror inte att avsked i sig själva är dåliga, men jag tror att vi ibland behöver lämna saker bakom oss för att bereda plats för något annat. Jag tror inte nödvändigtvis att det är den bästa lösningen att glömma ens de människor som sårat oss mest, de kan bli en påminnelse om något viktigt och en hjälp att undvika att trilla i samma fallgrop igen. Vi kan inte göra saker ogjorda och vi kan inte leva om vårt liv, men vi kan välja vad vi gör med våra erfarenheter. Eller som en god vän sa: Man kan välja om man vill bli bitter eller om man vill utvecklas som människa. Kanske är det inte så svartvitt, men visst kan vi göra långt mycket mer än vi själva tror. Oavsett vad som händer.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.44


Ett vänligt ord kan göra under

Det finns en författare som heter Sofia Sivertsdotter. Förutom att läsa hennes böcker så följer jag henne på sociala medier. Häromdagen hade hon gjort ett inlägg på Instagram. Inlägget bestod av en bild på en hand som håller i en handskriven lapp och på lappen stod det:  ”När hon vände sig om var det enda hon såg tvivlet som rann av henne”. Den där meningen fastnade i huvudet på mig och har snurrat runt där sedan dess. Den lämnar mig liksom inte i fred. Kanske är det för att jag vet hur lätt det är att tvivla på sig själv. Även när vi gör vårt bästa för att ingen ska upptäcka det så är vi många som fastnat i den fällan. Tvivlet som gnager och skaver finns där innerst inne i oss och pockar på vår uppmärksamhet. Ibland handlar det om vår förmåga att klara av vissa saker, men ofta handlar det om hur vi uppfattar oss själva. Om vi räcker till. Om vi duger. Det är som att vad vi tror och tänker om oss själva hänger ihop med den bekräftelse vi får från andra. Andras erkännande och godkännande blir till någon slags måttstock på vad som är gott nog. 

Foto: Karin Karlsson

Jag tror också att den där tanken snurrar kvar i mitt huvud för att jag så gärna skulle vilja se tvivlet som jag bär inom mig rinna av. För att jag önskar att jag vågade lita på att mitt värde inte hänger ihop med vad jag förmår eller presterar, inte med hur jag ser ut eller vad jag kan. Å ena sidan vet jag att en persons värde inte är relativt utan absolut. Det finns där från början och kommer finnas där för alltid. Oavsett allt. Å andra sidan är det som att jag inte riktigt vågar tro att det gäller även för mig. Ibland kommer tvivlet över mig helt enkelt. Tänk vilken lättnad det vore att få se det rinna bort. 

En av mina favoritpsalmer börjar med strofen ”Ett vänligt ord kan göra under, det läker hjärtats djupa sår.” Det kan låta klyshigt, men jag tror på riktigt att det gör skillnad hur vi pratar både om och med varandra. Likaväl som man kan sänka en människa med en dräpande kommentar, så kan man bygga upp och stärka hen med en komplimang. Och om vi blev bättre på att påminna varandra om det värde som vi alla har så skulle vi inte behöva lägga så mycket energi på att upprätthålla snygga fasader eller på att hålla tvivlet i schack. Kanske skulle tvivlet kunna rinna av oss helt och vi skulle kunna ägna oss åt annat. Vi skulle kunna använda våra förmågor, vår kunskap och vår energi till att hjälpa varandra och ta hand om världen vi lever i. Vi skulle kunna göra gott och göra skillnad i vår vardag, i våra sammanhang där vi finns helt enkelt. Och då tänker jag att även de små sakerna spelar roll, att de kan sprida sig som ringar på vattnet och förflytta berg. 

Krönika i Lokalpressen Härryda v.42


Doften av nybakade bullar

Så gott som varje dag i almanackan är tillägnad något särskilt, och i helgen infaller det som någon har kommit på att kalla Kanelbullens dag – som ett sidospår undrar jag vem som bestämmer att det är så. Jag älskar kanelbullar. Det finns inte mycket som slår en nybakad, fortfarande lite varm kanelbulle. Smaken framkallar en känsla av trygghet och omtanke. Doften är otroligt inbjudande. I kyrkan fikar man ofta och mycket, men hur är det med känslan av trygghet? Lyckas vi förmedla den också? Känner man sig välkommen när man kommer?

Att komma till kyrkan är ett stort steg för många. Ibland beror det på att man inte varit där förut, att man är rädd för att göra fel eller inte ska passa in. Ibland är det ännu värre – man har varit där förut, men kände att man gjorde fel och inte passade in. Jag har snart varit präst i halva mitt liv, men att komma till en ny kyrka första gången är fortfarande ett stort steg för mig. Jag känner mig ofta osäker och blir rädd för vad de andra som är där ska tycka och tänka om mig. Jag tvivlar på om jag passar in och om min tro duger.Jag kan bara hoppas att du som tvekar ändå ska våga ta det steget och att när du gör det att du ska känna att du ryms precis som du är.

EN FÖRSAMLING ÄR en gemenskap av människor. Meningen är att alla som vill får vara med. Tanken är att det ska vara ett gott sammanhang för var och en som söker efter tro, mening eller gemenskap. Önskan är att finnas för människor både i glädje och sorg, vardag som helg. Hur länge du än letar kommer du aldrig hitta en enda församling som gör allting rätt och ingen människa kommer någonsin tycka att allt det som görs i en viss församling är bra. Det beror på att vi alla är människor. Däremot är det viktigt att vi gör det vi gör med ett gott uppsåt. I kyrkan bekänner vi tron på en Gud som verkar överallt i alla tider, som håller universum i sin hand och samtidigt bor i varje människas hjärta. På en Gud som omsluter hela livet, också det brustna, kantstötta och skamfilade. Kristen tro handlar inte om att göra allt perfekt eller vara perfekt, utan om att älska sig själv, andra människor och Gud. Förhoppningen är att både den som inte vet om man tror, den som längtar efter att fördjupa sin tro och den som tvivlar ska kunna känna sig hemma i församlingen. Jag önskar att församlingen ska vara lika inbjudande som doften av nybakade kanelbullar. Jag längtar efter en församling där ingen någonsin behöver tvivla på om man passar in. Jag kan inte skapa en sådan församling på egen hand, men jag hoppas – och tror – att vi är många som vill vara med och hjälpa till.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.40


Om rikedom och tacksamhet

Jag sitter hemma vid köksbordet, jag har tänt ett par ljus och tekoppen står bredvid mig. Ute regnar det och det känns att hösten är på ingång. Jag läser nyheter som handlar om en avrättad brottare i Iran och protester i Belarus, gängkriminalitet och att Jimmie Åkesson vill bli justitieminister, om Coronapandemins härjningar och nedbrunna flyktingläger. Det är ingen upplyftande läsning direkt. Det finns mycket att oroa sig för i världen. Jag skulle lätt kunna fastna i den känslan.

Istället låter jag tankarna vandra vidare till min egen vardag. Jag tänker på ett spännande samtal med en nygammal bekantskap tidigare i veckan. Det väckte många tankar att fundera vidare på. Jag minns hur stark jag kände mig när jag var på gymmet häromdagen. Gemenskap och skratt runt matbordet hemma hos en god vän. Skogspromenad i regnet. En hälsning från någon jag knappt känner om hur mycket min senaste bok betytt. Jag inser att jag är rik. Inte på grund av antalet kronor som finns på mitt bankkonto, utan på grund av hur många saker jag har i mitt liv att vara tacksam över. Det är till och med så att ingen av de saker som jag sitter här och känner mig tacksam över är något jag skulle kunna köpa för de där pengarna. 

Det är lätt att ryckas med i hetsen om att det finns saker man ”bara måste ha” eller hänga upp sig på sådant man saknar. Jag gör det gång på gång, tro inte något annat. Men jag har faktiskt lärt mig att inte fastna i de tankarna. För några år sedan mådde jag väldigt dåligt och minns hur jag sa till kuratorn jag pratade med just då att allt i mitt liv var skit. Hon gav mig i uppgift att under två veckor skriva ner tre saker jag var tacksam över varje dag. Det spelade ingen roll hur liten sak det var, det viktiga var att jag var tacksam över den. Jag gick därifrån med inställningen att jag fått en helt omöjlig uppgift och skulle misslyckas med att utföra den. Redan i slutet av andra dagen insåg jag att det svåra inte var att hitta tre saker utan att välja vilka jag skulle skriva ner. När de två veckorna gått fortsatte jag ett par månader till och fick ihop en fantastisk lista över bra saker i mitt liv. Det kanske låter jättebanalt, men bara genom den lilla förskjutningen av perspektivet lyckades jag lyfta blicken en smula. Jag kände mig gladare och mådde bättre. Inte för att allt det svåra och jobbiga försvann, men för att jag insåg att det fanns något mer i livet än bara det. En bieffekt som kuratorn inte förutsett var dessutom att jag insåg att det som betydde mest var sådant som man inte kan köpa, sådant som man bara kan ta emot eller ge vidare som en gåva. Vad fokuserar du på? Vad finns det som du är tacksam över i ditt liv? Är det något av det som du kan dela vidare till någon annan? 

Krönika i Lokalpressen Härryda v.38


Priset för att låta bli är ännu högre

Häromveckan hade vi som arbetar i Råda församling och Råda rum en gemensam teambuildningsdag. Dagen innehöll både föreläsningar, egna reflexioner och praktiska övningar. Vissa saker kändes självklart, annat kommer jag att behöva fundera vidare på. En sak fastnade dock i mitt huvud direkt. Det handlade om något så enkelt som att presentera sig, att säga sitt namn, i en grupp. Mannen som höll i den övningen sa nämligen att de flesta människor är så rädda för att göra fel, så att till och med en sådan enkel sak som att säga vårt namn kan göra oss osäkra. Vi blir så uppfyllda av tanken på hur vi ska göra vår uppgift på ett bra sätt att vi helt enkelt glömmer bort att lyssna på de andra. Därför minns vi inte heller deras namn när rundan är klar. Jag tänkte genast på alla gånger jag gått runt och hälsat på människor i ett för mig obekant sammanhang. Det var slående hur ofta det faktiskt hänt att jag i samma sekund som jag släppt en person med blicken insett att jag redan glömt vad personen sa att hen hette.

Föreläsaren pratade vidare om att våga bjuda på sig själv och riskera att inte göra allt helt rätt. Han menade att det inte är så farligt och gör stor skillnad i en grupp om man kan ge varandra det utrymmet. Jag tänker att det också gäller i livet i stort. Det kräver sitt pris att alltid försöka få allting rätt, att säga och göra saker på rätt sätt. Livet är sällan så tillrättalagt. Det oväntade händer oftare än vi tror. Det kostar en massa energi att hålla skenet uppe. Vi skulle alla tjäna på att vara lite mer toleranta mot varandra.

Foto: Karin Karlsson

Dessutom, tycker åtminstone jag, att det är först när man kommer förbi det där tillrättalagda som det blir intressant på riktigt. Det är när man vågar visa något av det där som inte är så välputsat och anpassat, som man verkligen kommer nära en annan människa. Jag skulle önska att livet fick handla mer om äkthet och att vara sann, än att göra rätt och tro att man ska kunna lyckas vara felfri. I det ofullkomliga och ofärdiga kan vi utvecklas och något nytt växa fram. Sedan vet jag också hur svårt det kan vara att våga vara sann mot sig själv. Det är något av en risk att gå utanför ramarna och göra något annat än det förväntade. Det finns alltid andra som tycker att vi ska rätta in oss i ledet och veta vår plats. Det är inte helt enkelt att stå emot det. Det kräver styrka att  visa sin svaghet, det kräver mod att visa sig sårbar – men längst där inne i mig viskar en röst att priset för att låta bli är ännu högre.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.36


Vi är alla mirakel

Så länge jag kan minnas har jag älskat blommor. När jag var liten så hann jag knappt ur bilen vid sommarstugan innan jag skulle ut och plocka blommor. Jag visste var det var störst chans att hitta årets första vitsippor och liljekonvaljer eller var man skulle leta om man ville hitta styvmorsvioler och blåklockor. Min mormor var den som oftast fick ta hand om blommorna jag hittat. Ibland hade buketterna så korta stjälkar att snapsglasen var det enda som gick att använda som vas, ibland var det stora yviga buketter. Oavsett vilket var hon alltid glad för blommorna hon fick.

Foto: Karin Karlsson

Jag kan absolut tycka att det är fint med en välskött trädgård med där varje blomma eller buske har sin plats, men tycker ändå att en sommaräng i all dess spretiga mångfald är svårslaget. Ett år tänkte jag att jag skulle försöka åstadkomma en sommaräng i min pallkrage hemma på terrassen, så jag köpte en fröpåse med blandade ängsblommor. I min fantasi hade jag sett framför mig hur pallkragen frampå sensommaren skulle vara full av blommor i regnbågens alla färger. Efter tag var den i alla fall grön och en del av det gröna kände jag igen. Där fanns kirschkål, maskrosblad och annat ogräs men också en och annan blomma. Jag försökte så gott jag kunde att rensa så att ogräset inte skulle ta död på det jag sått. Det gick inte något vidare. Resultatet blev att jag på hela sommaren kanske hade ett tiotal blåklint och någon enstaka prästkragsliknande blomma som blommade i min pallkrage. Resten låg väl i komposten och multnade bort.

Egentligen tänker jag att det är lite så med livet och oss människor också. Inget ont i att försöka få lite ordning, men det finns alltid en risk att vi rensar bort även sådant som vi skulle kunna ha glädje av, som är bra för oss. Det är som om vi människor inte har tålamodet att vänta och se vad som händer. Vi vill så gärna gruppera, sortera och sätta dit en etikett på det vi har, att vi missar helheten. Om vi rensar bort för mycket riskerar vi att tappa bort det som är unikt i var och en av oss. Vi missar att alla har olika förutsättningar och ser inte att en liten oansenlig blomma kan med rätt skötsel förvandlas till den vackraste av blommor. Alla de olika blommorna i rabatten alla har sin plats och sin tid.

Det finns en enorm potential i varje frö vi sår, och det är samma med människor. Inom oss finns en mängd saker som väntar på att få växa till, blomma ut och mogna. För att det ska hända behöver vi ”vattna” med kärlek och omtanke. Det hjälper om vi ”gödslar” med tålamod och tillit. Om vi förmår att inte gallra alltför hårt i vår längtan efter att passa in. Om vi vågar vänta och se – då tror jag att vi alla kommer få uppleva mirakel på olika sätt. Jag tror att vi, var och en av oss, är ett mirakel i sig. Oavsett om vi ser ut som en maskros, en förgätmigej eller en prästkrage.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.34


Morgondagen kommer som en viskning

Det händer rätt ofta att jag träffa människor som undrar över hur jag kan tro på Gud, när livet och världen är som den är. Det finns tillfällen i mitt liv då jag också har ställt mig den frågan och om jag ska vara ärlig så har jag nog inget riktigt bra svar. Det är bara så det är, på något vis. Kanske är det för att alternativet – att inte tro – känns ännu svårare för mig. Kanske är det för att min tro snarare bärs av en längtan snarare än trossatser och dogmer. Ibland tänker jag att tro handlar mer om vilja än övertygelse, en önskan att se stjärnor i det mörkaste mörkret, en förhoppning om att när vi ropar efter hjälp så finns det Någon som hör vårt rop.

Jag kan inte påstå att det alltid är enkelt att tro. När livet skakar omkring oss, när det som betyder mycket för oss rasar och går sönder, då utmanas också tron. Det gör något med oss när hjärtat brister och det känns som att vi går i småbitar. Jag skulle önska att det fanns någon sorts silvertejp för trasiga människor. Superlim för söndriga själar och brustna hjärtan. Tron i sig är nämligen ingen quickfix när livet svajar. Däremot har jag märkt att även när det är som allra mörkast så händer det att vi kan se små ljuspunkter i tillvaron. Små enkla saker i livet som ger mod att orka en dag till. För mig ger de hopp om att det finns något mer, något större än oss själva. De hjälper mig att våga tro.

Den jag tror på, som jag kallar Gud, finns där också när livet inte blir som vi tänkt eller hoppats. Den jag tror på skapar lite andrum i det svåraste och ger kraft att gå lite till. För mig handlar tro inte om att prestera utan om inställning. Om en relation till livet själv och till den som ger oss livet. Det handlar om öppenhet, längtan och tillit. En öppenhet att våga visa sin utsatthet, men också att vara öppen för att ta emot hjälp. En längtan att få dela sin förtvivlan och smärta med Någon, men också efter att få se livet komma tillbaka, hur det kan öppnas nya möjligheter i allt det som inte blev som vi trodde. En tillit att inte behöva möta mörkret ensam utan våga tro att Någon är där tillsammans med oss.

Det är en tro som finns där även när det känns som att sommaren regnar bort och vi gråter våra tårar. Morgondagen kommer som en viskning med ett löfte om nya möjligheter. Tro handlar inte alltid om vi förmår tro på Gud. Ibland får det helt enkelt räcka med att Gud tror på oss.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.32


Var kan du andas ut?

Dottern har inlett sitt sommarlov med att vara på ridläger. Efter första dagen tog hon med mig in i stallet för att visa ”sin” häst. Det var en storslagen syn. Hästen hade en blank mörkbrun päls, var högre över manken än vad dottern är lång och vägde minst tio gånger så mycket som hon. För egen del var jag väldigt nöjd med att få lov att stå i stallgången på andra sidan boxdörren, där jag varken riskerade att bli biten eller sparkad, men min dotter öppnade utan att tveka dörren och gick in i boxen för att gosa med det stora djuret. Två dagar senare såg jag henne rida en hinderbana och hästen gjorde precis som hon ville. Hon hade full kontroll på både tempo och vägval, samtidigt som hon fick hästen att hoppa över ett antal hinder. Hon har aldrig hoppat högre med en häst förut, men tillsammans tog de sig över alla sju hindren utan riva ett enda. Själv skulle jag inte ens kunna ta mig upp på en så hög häst, än mindre få den att göra som jag vill – Det hjälper såklart inte att jag är rädd för hästar.

På samma gång är jag helt fascinerad när jag ser vad ridningen och hästarna gör med min dotter. Det märks tydligt hur hon vågar göra saker som hon annars helst vill slippa. Hon tar plats och säger ifrån när det behövs, samtidigt som hon kan slappna av och bara vara när hon är med hästarna. Stallet är för henne vad kyrkan var för mig när jag växte upp. I kyrkan mötte jag människor som trodde på mig och lät mig få ta ansvar och prova saker jag inte visste att jag kunde. Andra dagar kunde jag komma dit och bara vara med mina kompisar. Där fanns en trygg plats och människor som brydde sig.

Jag tror att alla människor behöver sådana sammanhang, inte minst när vi växer upp men även senare i livet. Värdet av att få bli tagen på allvar och ha någon att testa sina åsikter, idéer och tankar med kan inte överskattas. När man försöker hitta sig själv och forma vem man vill vara behöver det både finnas utrymme för olikhet och sättas gränser. Det är lätt att tro att vi kan och vet bäst själva men det är inte alltid det är sant. Ensam är inte stark och att göra saker tillsammans är en nyckel som öppnar dörrar till väldigt mycket. Den här sommaren är det mycket som är annorlunda än det brukar. Vi behöver hitta andra sätt än vi brukar när vi gör saker och vi behöver varandra. Vi behöver tänka om och lära nytt utan att för den skulle tappa bort vilka vi är och vad som är viktigt. Om vi hjälps åt och gör det tillsammans kan vi även den här sommaren uppleva fantastiska saker och skapa minnen som bär genom en lång, mörk vinter. Och innan jag avslutar sista krönikan innan semestern vill jag passa på att önska er alla en riktigt go sommar.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.27


En midsommarnattsdröm

Jag tror att vi är många som åtminstone någon gång tagit en sen promenad på midsommaraftons kväll, letat rätt på sju sorters blommor som vi sedan lagt under huvudkudden i förhoppningen om att få besök av en blivande livskamrat i drömmarna. Jag har i alla fall testat, ganska många gånger till och med, även om jag måste erkänna att det hittills varit utan framgång. Nu kanske någon a er som läser tycker att jag är barnslig som tror att jag ska få veta något om framtiden genom att lägga några blommor under kudden. Det kan ni få tycka om ni vill, men jag kan lugna er med att det gör jag egentligen inte. Däremot tycker jag det är mysigt att promenera ljusa sommarnätter och jag gillar tanken på sådant som får oss människor att tänka i vidare banor än vi brukar.

Foto: Karin Karlsson

Jag är nämligen säker på att vi både mår bra av och behöver saker som hjälper oss att drömma och se framåt, sådant som vidgar våra sinnen. I synnerhet i en tid som den vi befinner oss i nu, där så gott som allt vi planerar följs av ”Om omständigheterna tillåter det förståss.” och liknande kommentarer. Vi kan behöva tillåta oss att drömma även om sådant som vi egentligen vet aldrig kommer att bli verklighet. Fantisera om något som aldrig kommer att bli av. En smula verklighetsflykt kan fungera som säkerhetsventil när vardagen känns tung och grå. Det kan ge energi och ork att klara av de bekymmer och orosmoln som också finns i våra liv. Det hjälper oss att hitta okonventionella lösningar på problem som vid en första anblick verkar olösbara.

Peter LeMarc har gjort en fantastisk låt som heter ”Det som håller oss vid liv”. Den handlar om att vi ska våga vara lite galna, naiva och tro på våra drömmar. I refrängen sjunger han: ”så fortsätt längta, hitta mod. Våga hoppas, våga tro.” Självklart kan vi inte leva i vår drömvärld hela tiden, eller i alla fall kan de flesta av oss inte det. Verkligheten gör sig påmind och pockar på vår uppmärksamhet. Väckarklockor ringer, räkningar ska betalas, livspusslets bitar ska hitta sin plats. Mitt i allt det behöver vi våra drömmar. De skänker hopp om något som är större än oss själva. De ger tro på att det omöjliga trots allt kanske inte är omöjligt. De hjälper oss att se kärleken där vi minst av allt väntar oss det – även om jag skulle bli otroligt överraskad om personen från min midsommarnattsdröm skulle få någon betydande roll i mitt liv i framtiden. Det skulle i och för sig vara ganska roligt om jag hade fel

Krönika i Lokalpressen Härryda v.25


Våga göra skillnad

I veckan som gått skulle WestPride ha ägt rum. Idag skulle Prideparaden gått på Göteborgs gator. En parad som lyckas med att på samma gång vara en färgsprakande, jublande folkfest och ett tydligt ställningstagande och en manifestation för allas lika värde, allas rätt att vara den man är och älska den man vill. Förra året var vi runt 15.000 personer som gick i paraden och ungefär dubbelt så många som slöt upp för att vara med runt omkring. Förutom att gå paraden hade jag förmånen att få stå i kyrkornas gemensamma tält en eftermiddag och kväll under Prideveckan. Det var en mängd människor passerade förbi under tiden. En del gick bara förbi såklart och andra blev kvar länge. Vi möttes i samtal och bön, skratt och tårar, tårta och kramar, välsignelser och vigslar i en salig blandning. I år kan vi inte mötas på samma sätt utan får hitta andra sätt, både för fest och manifestation.

Och det behövs. Tyvärr är det inte självklart att alla människor är lika mycket värda eller har möjlighet att vara den man är. Varken ute i världen eller i vår närhet. Det handlar såklart inte bara om könsidentitet eller sexuell läggning, utan också om rasism och etnicitet, fattigdom och svält, religiös och politisk övertygelse och mycket mer. Det handlar framförallt om normer och maktstrukturer som måste förändras. Det handlar om förtryck och övergrepp.

Vi har på många sätt kommit långt i Sverige, både vad det gäller lagstiftning och allmän opinion, samtidigt har vi också mycket kvar att göra. Bara de senaste veckorna har vi fått exempel på hur kändisar och högt uppsatta politiker blivit tagna på bar gärning när de köpt sex. En brottslig handling, som de själva beskriver som misstag och egna personliga tragedier. Insikten att de tagit sig rätten att använda och utnyttja en annan människa lyser med sin frånvaro. Jag vill gråta, skrika och säga alla fula ord jag kan samtidigt.

Men något sådant skulle ju aldrig jag göra, kan man tänka. För de allra flesta av oss är det dessutom helt sant. De allra flesta av oss varken köper sex eller har något emot Prideparader och är dessutom rätt hyggliga i största allmänhet. Ändå har det här i allra högsta grad med oss och vår människosyn att göra. För övergreppen och förtrycket börjar knappast med sexköp, våldtäkt eller att man slår ner en främling på stan. Övergreppen börjar snarare med en kommentar i lunchrummet på jobbet eller på skolgården, en extra knuff i ryggen i ett omklädningsrum eller i kön till en klubb. De börjar med förminskande och osynliggörande i alla möjliga sammanhang. Det handlar om det du och jag gör och säger. Det handlar om hur vi bemöter varandra i vardagen. Där kan vi alla göra skillnad. Där kan vi alla säga ifrån när en annan människa far illa. Det är ingen stor manifestation som får uppmärksamhet i media, men som spelar all roll i världen för den som blivit utsatt. Även små byggstenar behövs när vi bygger en bättre värld tillsammans.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.23


Jag står vid en grav

Jag står vid en grav på Råda kyrkogård. Familjen och några få vänner har samlats för att ta avsked. Sonen är helt förtvivlad och alla mina instinkter säger till mig att det rätta är att gå fram och lägga armen om honom. Gång på gång måste mitt förnuft påminna mig om att låta bli. Han har inte ens kramat om sina barn och barnbarn där vid graven, trots att de alla är lika ledsna. Han är en av alla de över 70 år, en av alla dem som vi gång på gång påminns om att vi ska skydda. 

Jag funderar på vad det gör med oss när det blivit synonymt med samhällsansvar att inte besöka våra nära på sjukhus, att inte träffa våra gamla och att avstå från att gosa med sina barnbarn. Vad händer inuti när vi i bästa fall tittar lite skeptiskt på dem som kramar om någon på gatan och det tycks lämpligare att ha sitt fikasällskap på en skärm än sittandes vid samma bord. Hemma tyckte 12-åringen att hennes mamma kramades för mycket redan innan Coronautbrottet, vad hon tycker nu vågar jag knappt fråga. Jag läste om en kvinna som undrade över logiken i att hon samma vecka kunde få besök av 15 olika personer från hemtjänsten, men att hennes ende son inte bör besöka henne. Det enda hon önskade var att få krama honom. 

Foto: Karin Karlsson

Jag antar att det enda logiska är att det inte finns någon logik, eller åtminstone ingen rimlighet. Så fort våra känslor får ta plats i ekvationen blir det svårare att få ihop resonemangen. För egen del känner jag att jag vill krama hela världen just nu. Ibland för att kunna säga till någon att allt kommer att bli bra så småningom, men lika ofta för att jag behöver höra det själv. För det kommer faktiskt, för de allra flesta av oss, att bli bra så småningom även om inte allt kommer vara sig likt.

Så vad kommer vi ta med oss när världen återgår till något mer av ett normalläge igen? Kan man få önska att omsorgen om andra och viljan att göra den där lilla extra ansträngningen för någon annan får leva kvar, men att vi kan slopa det där med social distans och en replängds avstånd? Kan man få hoppas att vi minns hur mycket vi saknade att kunna träffa varandra, och därför tar oss tid att göra det när det väl är möjligt igen? Kan man få be om att samhällsansvar på nytt får betyda att vi behöver finnas där hos varandra när vi är som mest utsatta? Kan man få tro att vi minns att ensam inte är stark utan att vi behöver hjälpas åt för att världen ska fungera? Är det för mycket begärt att be om allt det, och gärna tillsammans med en extra kram?

Krönika i Lokalpressen Härryda v.21


Hur ser din inre kompass ut?

Den sista tiden har vi i församlingen erbjudit personer i riskgrupp att vi kör hem lunch från Råda Rum till dem. Förutom att möta människor som är glada och tacksamma för att få hem god mat och en liten pratstund så har jag fått se delar av Mölnlycke som jag sällan eller aldrig sett förut. Vissa gånger har GPS:en varit oumbärlig, andra gånger har jag åkt med någon kollega som inte bara vet hur vi ska åka utan också kan berätta underbara anekdoter längs vägen. En gång var vi ”tvungna” att stanna till då vi såg en skata som tog ett vårbad i en vattenpöl. Den såg så lycklig ut och man blev glad bara av att titta på. Det är fantastiskt vad man kan få vara med om på en så kort tur om man bara orkar och hinner känna efter.

Foto: Karin Karlsson

Livet är också som en resa. Ibland rör vi oss på trygga välbekanta platser och det mesta flyter bara på, men då och då hamnar vi någonstans där vi aldrig varit förut. Ibland tar vi hjälp av GPS som med en dåres envishet håller fast vid en viss rutt in i det sista, andra gånger karta och kompass där vi själva tar ut riktningen eller en guide som man kan resonera kring olika vägval. Oavsett hur vi gör upp vår resplan så kommer vi alltid till vissa avgörande vägskäl då och då. Och oavsett vilka hjälpmedel vi väljer att använda så är det i sista hand alltid vi själva som har avgörandet i vår egen hand. Att lyssna blint på någon annan utan att reflektera själv är också ett val. Jag tror dock att de flesta av oss är nog lite mer som prästens lilla kråka, vi slinter både hit och dit, och ibland ända ner i diket.

Jag höll på med orientering när jag var liten. Jag tänker att livsresan påminner ganska mycket om orientering. Det gäller inte bara att ta sig snabbast i mål, utan också att hitta vissa punkter längs vägen. Det var också då jag lärde mig hur en kompass fungerar. Jag var helt fascinerad. Kompassen visar inte på en specifik väg utan en riktning. Ibland lyckas man följa den riktningen, även om det kan komma hinder längs vägen; en brant, ett kärr eller något annat som gör att vägen inte blir som man trodde. Ibland tappar man riktningen, men till skillnad från om man har en exakt vägbeskrivning behöver man inte gå tillbaka. Man kan stanna upp, ta reda på var man hamnat och ta ut riktningen igen. Vägen blir annorlunda mot vad man tänkt sig från början men man kan fortfarande hitta fram. Dessutom kan man få uppleva sådant man hade missat helt om man inte kommit ur kurs från början.

I livet talar man ibland om en inre kompass. Det som hjälper oss att hålla kursen när vi ska välja väg i våra liv. Det som hjälper oss att hitta hem igen när vi tappat riktningen. Hållpunkterna, värderingarna som får oss att inte tappa bort oss själva i alla val som vi ställs inför. Vilka hållpunkter det är måste var och en av oss komma fram till själv så klart, men i kyrkan, förra söndagen blev jag påmind om några av mina. I bibeltexterna vi läste stod det att vi skulle trösta och bygga upp varandra, ja till och med älska varandra. Det hjälper i alla fall mig att ta ut kursen och hålla riktningen i mitt liv. Hur ser din inre kompass ut?

Krönika i Lokalpressen Härryda v.19


Tack och adjö, det räcker nu!

Ibland har vi personer i vår närhet som vi tycker det är jobbigt när de hör av sig. Det känns ofta lättare att inte svara när de ringer eller dra ut på det lite extra om de föreslår att ni ska träffas. Ni vet de där personerna som vi ibland kallar ”energitjuvar”. Ibland är det möjligt att man vågar sätta ord på och reda det som känns jobbigt, man hittar hitta nya sätt att umgås som känns bra för båda. Ibland blir det helt fel, den andre förstår inte alls vad man pratar om och det bästa är att sluta umgås helt.

Jag har en sådan person i mitt liv. Jag har försökt att påpeka för henne att hon inte kan styra och ställa som hon vill med mig. Jag berättat att hon gör och säger saker som får mig att må dåligt och sårar mig jättemycket. Jag har till och med sagt att jag aldrig vill höra av henne igen, att hon kan dra åt…. Inget har hjälpt. Kanske är det för att hon inte är en riktig människa utan en fiktiv person som bor i min hjärna. Mitt dåliga samvete. Jag kallar henne Redigberta.

Foto: Karin Karlsson

Redigberta säger åt mig att jag är en dålig kollega eller vän om jag stannar hemma eller ställer in planer när jag har migrän. Det är väl bara att ta medicin, bita ihop och hålla det man lovat. Hon viskar i örat på mig att jag inte borde sitta i soffan, äta glass och se en film när jag skulle kunna städa badrummet. Hon tycker det är oansvarigt att gå och fika med dottern, men att det är självklart att jag måste kunna bjuda på hembakt om någon kommer på besök. Hon tycker egentligen att det är slöseri med tiden att gå på skogspromenad även om jag mår bra av det. Det finns ju tvätt och disk att ta hand om. Man skulle kunna sammanfatta det med att Redigberta tycker att det är viktigare att mitt hem är tipptopp än att jag mår bra. Hon är också noga med att påpeka att jag alltid ska prioritera andras känslor och välmående framför mitt eget.

Det har tagit mig ganska många år att förstå att Redigberta har fel. Än så länge har jag inte lyckats få henne att försvinna eller tysta henne helt. Hon är väldigt, väldigt envis. Däremot har jag slutit en pakt med min mamma och några av mina vänner. En pakt där vi påminner varandra om att Redigberta och hennes gelikar har fel. Att vi säger till varandra att vi måste ge oss själva plats i våra liv för att det ska finnas något utrymme för andra. Idag vill jag vidga den pakten till att gälla er alla som läser det är här. Låt oss påminna varandra så ofta det behövs att vi både får och behöver ta hand om oss själva för att må bra. Låt oss säga till varandra att vissa dagar är det allra bästa att bara göra ingenting eller något helt onyttigt. Och till Redigberta vill jag bara säga en sak – Tack och adjö, det räcker nu!

Krönika i Lokalpressen Härryda v.17


Ibland är det omöjlig möjligt

Jag såg på någon av alla presskonferenser med statsministern den senaste tiden. Allvaret i hans blick och röst når tydligt fram genom TV-rutan. Han säger att vi måste förbereda oss på att saker inte blir som vanligt i år och att det kommer vara så i månader, snarare än veckor. Examensfester, bröllop och påskfirande får ta andra former än de brukar. Det får mig att fundera över hur vi brukar fira påsk i Sverige. Vad gör vi när vi inte kan åka till våra sommarstugor eller på fjällsemester? När det inte är läge för utklädda ungar eller påskbrasor, rollspelskonvent på Hvitfeldska eller besök hos släkten?

Plötsligt känns kyrkans påskberättelse mer aktuell än någonsin. Den rymmer på något vis hela den bergodalbana som livet är. Där finns både förtvivlan och hopp, sorg och glädje, kärlek och svek, besvikelse och upprättelse, liv och död. Minns ni vad som hände på påskdagens morgon? Minns ni hur några kvinnor bestämmer sig för att besöka en älskad väns grav. Man kan nästan ta på deras sorg, känna oron som tynger deras steg och höra frågorna som snurrar i deras huvuden. Hur ska de orka leva vidare? Vad ska de göra med alla brustna förhoppningar och krossade drömmar? Hur ska det gå för dem, är deras liv också i fara? Trots det ger dessa kvinnor sig ut i den kyliga gryningstimmen. Det går emot allt sunt förnuft, men sorgen är inte förnuftig och inte kärleken heller. De trotsar sin rädsla. De gör det för en död mans skull. För en älskad väns skull. De är på väg till hans grav, för att göra i ordning hans kropp för den sista vilan. Allt känns så slutgiltigt. Så definitivt. Väl framme vid graven möts de av en tom grav och två främlingar som frågar: ”Varför söker ni den levande här bland de döda? Han är inte här, han har uppstått?”

Foto: Karin Karlsson

Rädslan griper tag i kvinnorna igen. Vad har hänt? Var är deras vän? Har någon tagit hans kropp? Ingen jublande uppståndelseglädje direkt. Och varför skulle de jublat. Hur skulle de kunna tänka sig att deras älskade vän som förråtts av en av deras egna vänner, som de sett dö en långsam, plågsam död, som de själva varit med och begravt – hur skulle de kunna ens tänka tanken att han blivit levande på nytt? Hur ofta händer det? Hur skulle de ens kunna våga börja hoppas? Det är lätt att fastna där. I mörkret och hopplösheten. I uppgivenhet och tomheten. I tron att allt är kört och att det vi gör inte spelar någon roll. Det är inte sant. Varje gång vi gör något gott för någon gör vi skillnad. Påsken handlar för mig om gränser som sprängs. Påsken vill vara en påminnelse om att ibland är det omöjliga möjligt. Att godheten är starkare än ondskan, även om kan vara svårt att se det. Att kärleken är starkare än hatet, även i de mest omöjliga situationer. Att ljuset kan leta sig in i de allra mörkaste skrymslen, även om vi knappt kan ana det. I år känns den påminnelsen viktigare än någonsin.

Krönika i Lokalpressen Härryda v.15


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>