Hem » Gudstjänst » Vigsel

Vigsel

En kyrklig vigsel är en symbolrik gudstjänst. I Guds och alla vittnens närvaro lovar vi varandra att vårda kärleken och stå vid varandras sida livet ut. Vi ber Gud att välsigna vårt äktenskap och hjälpa oss igenom de svårigheter vi möter i livet.

Bröllop är en fest! Ett minne för livet. I vigselakten ber vi att kärleken alltid ska finnas mellan oss. Det gör vi genom läsning av bibelord, brudparets löften, bönen över ringarna och välsignelsen över brudparet. Vigselgudstjänstens ordning finns i psalmboken.

BOKA VIGSEL

Vigsel bokar du på telefon 031-338 21 00. Råda kyrka är en av landets mest populära vigselkyrkor. Inbäddad i grönskan är den röda träkyrkan från 1700-talet en riktig idyll. Kyrkan rymmer cirka 200 personer.

KYRKOTILLHÖRIGHET

För att kunna gifta sig i Svenska kyrkan måste minst en utav er vara kyrkotillhörig.

HINDERSPRÖVNING

Innan vigseln måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Då klarläggs att ni inte är släkt och att ingen av er redan är gift. Om inga hinder för vigseln finns får ni ett hindersprövningsintyg som lämnas till prästen. I samband med hindersprövningen anmäls också vilket efternamn ni ska ha som gifta. Blanketter kan beställas på www.skatteverket.se

VIGSELSAMTAL

Innan det är dags för vigseln har ni ett vigselsamtal med den präst som skall viga er. Då får ni tillfälle att ställa frågor samt gå igenom hur vigselgudstjänsten är upplagd. Ta gärna kontakt med er vigselpräst så att ni kan bestämma tid och dag för ert vigselsamtal.

VIGSELPROGRAM

Hur vigselprogrammet skall se ut bestämmer ni till stor del själva, men vigseln följer en bestämd ordning som kan vara bra att känna till. Ordningen finns i psalmboken. Här följer ett exempel på hur ett vigselprogram kan vara upplagt. Sånger och psalmer kan ni själva och prästen komma överens om. Har ni en solist med er kan solosång läggas in i programmet.

Ingångsmusik: A Trumpet Voluntary ………. J. Clarke
Psalm 201
Vigselakt
Solosång
Så skimrande var aldrig havet ………. E. Taube
Psalm 84
Utgångsmusik: Allegro con spirito ………. J. H. Roman

Vigselförrättare: Namn på vigselförrättare
Organist: Namn på organist
Solist: Namn på solist

På Svenska kyrkans hemsida kan man läsa mer om vigsel

VITTNEN

En vigsel behöver två vittnen.

BRUDKRONA

Råda församling har en vacker brudkrona i guldfärgad metall med röda stenar som man kan låna till vigseln. Kontakta oss på 031-338 21 00 om ni är intresserade.