Hem » Aktuellt » En julhälsning

En julhälsning

GOTT NYTT ADVENT OCH EN GOD JUL!
Julljusstakarna sätts fram på fönsterbrädet. Stjärnorna lyser från fönstren. Det är något skönt och värmande med alla dessa värmekällor i lägenhet som villa. När det är som mörkast ute vill vi mota bort aningen av det mörka med värmande ljus.

Advent är kyrkans egen nyårshögtid. Vi tänker inte alltid på att ett nytt kyrkoår börjar då. Men så är det. Musiken går i dur, granen kommer in i kyrkan och psalmerna blir ljusare. Ett mera intensivt inväntande av julen blir tydligt. Som kyrka och församling vill vi vara med och inte endast sprida detta ljus utan framför allt berätta om orsaken, ursprunget, till högtiden.

Julen är en utsatthetens och ömhetens högtid. Josef och Maria med den nyfödde Jesus är på flykt undan soldater som på kung Herodes order skall likvidera den nyfödde. Utsatthet. Men också en Maria som värnar sin nyfödde och en Josef som skyddar sina närmaste. Ömhet. Gud blir människa, som vi, i Kristus Jesus. Det är julens kärna. Jesus rider i adventstid in i Jerusalem till massornas jubel. Det är den glädje och det jubel vi än idag får bära med oss. När butiker och köpcentra spelar jullåtar som bakgrundsmusik, när stjärnor blinkar och girlanger hängs upp så har jag i bakhuvudet samtidigt den Jesus som föddes på flykt. Men också den vuxne Jesus som levde i ständig rörelse. Den lidande och den uppståndne Jesus som tog på sig all vår skuld och förlöste oss i uppståndelsen på den tredje dagen. Påskens högtid.

Nu önskar jag dig ett gott nytt advent, en god jul och förstås ett gott nytt år när nyårsafton kalkas!


Lars T Gåreberg
, kyrkoherde Råda församling


Råda församling 2013

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>