Hem » Aktuellt » Nu är askgravlunden klar

Nu är askgravlunden klar

Askgravlund är ett nyare gravskick av kollektiv karaktär där avlidnas aska gravsätts inom ett gemensamt område. Askan gravsätts utan hölje eller med hölje av lätt förgängligt material. Gravsättningen sker vid lämplig årstid och utförs av förvaltningspersonal under värdiga former, utan närvaro av anhöriga. Gravsättningsplatsens läge får inte markeras.

Askgravlund Råda kyrkogård namnplattor
Minnesplattorna är 120 x 60 mm och i aluminium.

Kyrkogårdsförvaltningen ordnar mot en betalning av 3 000 kr en minnesplatta med den bortgångnes namn, födelsedatum samt dödsdatum på en gemensam plats för askgravlunden. Minnesplattorna kommer att fästas på stenblock i granit. Minnesplattan tas bort efter 25 år. Möjlighet finns att förlänga tiden för plattan efter 25 år mot ny framtida kostnad.

Förvaltningen svarar för skötsel och plantering i askgravlunden. Besökare får medverka till smyckning med lösa blommor och ljus, vintertid med kransar, dock inte lyktor, på avsedd plats.

”- Detta har varit ett önskemål från många. Ett mindre anonymt alternativ till den traditionella minneslunden. Anhöriga har en plats att gå till, kan se en minnesplatta utan att behöva ansvara för någon gravskötsel”, säger Roger Frantzich, ekonomichef i Råda församling.

De tidigare alternativen för den som kremeras är en urngrav med gravsten eller den mer anonyma minneslunden.

 

Askgravlund Råda kyrkogård ritning

Askgravlund Råda kyrkogård ritning 2

 Ritningar på askgravlunden, Råda kyrkogård.

Råda församling 2011

4 tankar om Nu är askgravlunden klar

 • I flera andra församlingar där man har askgravlund får de anhöriga närvara vid gravsättningen av askan.
  Varför får man inte det i Råda församling?

  • Tack för din fråga. Den nuvarande asklunden är som en minneslund med den skillnaden att en namnplatta sätts upp på den begravde. Därför sker askans nedsättning utan anhöriga. Däremot i vår kommande askgravlund (utanför Råda kyrka) kan man närvara – när askan sätts ner. Detta ungefär på samma sätt som sker i andra församlingar.

 • Hej,vilken fin namnskylt.Vad är den gjord av för material,den ska ju sitta uppe i 25år så det måste ju vara något tåligt material?

  mvh Anders

 • Hej Anders!
  Skyltarna är gjorda i aluminium. Hör gärna av dig om du har några fler frågor!
  Mvh
  Linda Bergström

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>