Hem » Aktuellt » Gudstjänst och därefter våfflor på kyrktrappan

Gudstjänst och därefter våfflor på kyrktrappan

På Marie bebådelsedag hör vi berättelsen om hur Maria möts av Guds ängel Gabriel som berättar att hon är havande med en son som ska få namnet Jesus.

Välkommen att fira gudstjänst söndag 13 mars kl. 11.00 i Råda kyrka. Kören Vox framför vårsånger och musikstycken om Jungfru Maria. Ann-Sofie Scherman, körledare och pianist. Anders Jernbratt är präst. Efter gudstjänsten bjuder vi på våfflor på kyrktrappan.


Berättelser kring Jungfru Marie bebådelsedag

I slutet av fastetiden, den 25 mars, kommer Jungfru Marie bebådelsedag och bryter fastan. Traditionen bjuder att det här är dagen då vi ska äta våfflor. Ordet våffla är en sammandragning av uttrycket vår fru, en gammal hederstitel på Jungfru Maria. Troligen var det den rika mängd ägg som hönsen värper vid den här årstiden som gjorde våfflorna populära. Ägg var otillåten föda under fastan, men Jungfru Marie bebådelsedag är en glädjedag och därför bryter den tillfälligt fastan. Av samma skäl återkommer äggen vid påsk när fastan är slut.

Jungfru Marie bebådelsedag var förr en festdag och ett viktigt skäl till det var säkert att dagen ligger alldeles intill vårdagjämningen. Bebådelsen uppfattades alltså som en årstidsfest vid övergången mellan vinter och vår och var en viktig hållpunkt i kalendern för gamla tiders bönder.

På bebådelsedagen räknar vi nio månader till jul. Det var den här dagen som Maria fick veta av ängeln Gabriel att hon var havande med Jesus. Så här står det i Lukasevangeliet 1:26-38: I den  sjätte månaden blev ängeln Gabriel sänd från Gud till en ung flicka i staden Nasaret i Galileen. Hon hade trolovats med en man av Davids släkt som hette Josef, och hennes namn var Maria. Ängeln kom in till henne och sade: ”Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig.” Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda. Då sade ängeln till henne: ”Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut.” Maria sade till ängeln: ”Hur skall detta ske? Jag har ju aldrig haft någon man.” Men ängeln svarade henne: ”Helig ande skall komma över dig, och den Högstes kraft skall vila över dig. Därför skall barnet kallas heligt och Guds son. Elisabet, din släkting, väntar också en son, nu på sin ålderdom. Hon som sades vara ofruktsam är nu i sjätte månaden. Ty ingenting är omöjligt för Gud.” Maria sade: ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.” Och ängeln lämnade henne.


Källa: Tradition och liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>