Hem » Gudstjänst » Andrum i Råda » Kvartssamtal

Kvartssamtal

KVARTSSAMTAL

Vad är meningen med livet? Höjs jordens medeltemperatur om jag sorterar fönsterkuverten fel? Finns det inte väl många lyckofascister? 

Inom ramen för Andrum i Råda har vi något som vi kallar Kvartssamtal. Vi har bjudit in några spännande personer ur Göteborgs kulturliv, gett dem en kvart, och bett dem att reflektera utifrån ett existentiellt ämne. Vi vill gärna att du är med och lyssnar – eller pratar – eller både och. Vi börjar kl 19.00 på onsdagar och håller på en dryg timme.Här är höstens gäster:

3 OKTOBER TASSO STAFIDILIS – rädsla 

Skådespelare, författare och tidigare riksdagsledamot. Numera verksamhetsansvarig för Göteborgs Kulturkalas,ordförande i West Pride och ledamot i Dramatens styrelse. Meritlistan är diger för Tasso Stafidilis. Men han är också trädkramare, mannen bakom civil olydnadskampanjer vid kärnkraftverk och icke våldsaktioner. Den 3 oktober pratar Tasso om rädsla.


24 OKTOBER MIA HÖGLUND-MELIN – familj 

”Familj är en liten grupp människor som hör nära ihop på ett speciellt sätt.” / NE

”I en allmän kontext är en familj en grupp människor som förenas genom blodsband, äktenskap, partnerskap, syskonskap eller samboförhållande.”/ Wikipedia

”Det finns föreställningar om att familjer ska se ut på ett visst sätt.” / Vårdguiden

Mia Höglund Melin, skådespelare, regissör och universitetslektor, ingår i Göteborgs Stadsteaters fasta ensemble sedan många år. I hennes yrkesroll ingår att fundera över relationer, vad de gör med oss och hur de kan gestaltas. I vinter ska hon spela Emelie Ekdahl i Stadsteaterns uppsättning av familjedramat Fanny och Alexander i regi av Eva Bergman.  Den 24 oktober kommer hon till Råda Rum för att prata om familj.


14 NOVEMBER KARIM ZENDEGANI – sanning

Karim Zendegani lämnade sin mamma i Teheran 1988, femton år gammal. Med sig hade han en kudde och lite pengar. Två år senare kom han till Sverige. Han har tagit sig igenom gränskontroller under namnet Fatima, han har bott i flyktingförläggning och skickats till Kiruna av misstag. Han har arbetat som pizzabagare, fönsterputsare och valarbetare.

Numera är han enhetschef i Göteborgs stad, krönikör i GP, är gift med Heléne och har två barn. Under åren har han tvingats fatta många sekundsnabba beslut som fått stora konsekvenser för resten av livet.  Den 14 november pratar Karim om sanning.


5 DECEMBER LINA EKDAHL – förlust 

Fyrahundrafyrtio år är en lång tid. En era av tid. Exakt hur lång tid är inte så viktigt. Poeten och dramatikern Lina Ekdahl kommer till Råda Rum och funderar kring ämnet förlust.

Så här skrev Göteborgs-Posten om hennes senaste bok: ”Lina Ekdahls största styrka är just hennes sätt att till synes enkelt omvandla aktualiteter och samhällskritik till lysande poesi. Här ryms både prinsessbröllop, tillväxtjakt, den svenska modellen och midsommar. Nyheter är sällan skarpare och roligare än i Ekdahls språkliga händer”

Hon vann Sveriges Radios novellpris 2017 och utkommer i höst med sin sjunde diktsamling Fyrahundrafyrtio år. Den 5 december pratar Lina om förlust