Hem » Aktuellt » Artikel ur GP: Sabatons konsert i Råda Rum

Artikel ur GP: Sabatons konsert i Råda Rum

Sabaton gör unik spelning i församlingshemmet Råda rum

För tre månader sedan begravde han sin farmor på kyrkogården alldeles intill. På tisdagskvällen trummar Hannes Van Dahl med sitt Sabaton i en unik spelning i församlingshemmet Råda rum.
– Det är förstås en väldigt speciell känsla, säger han.

Förmiddagssolen bäddar in hela scenen i ett skarpt ljus. Den vackra kyrkogården i sluttningen, församlingshemmet och längre bort sjön och Råda säteri.

Just den här dagen skyms nästan byggnaden av långtradare och den stora turnébussen med Sabaton-loggan målad längs sidan. Större delen av bandet sover fortfarande därinne, vilar ut efter gårdagens spelning i Halmstad.

Svartklädda scenarbetare rullar in sina lådor. Inne vid scenen har man redan hängt upp tygskynkena som används som backdrops och de rakryggade karoliner-figurerna står i givakt vid sidan av scenen.

I kaféet intill sitter vännerna i syföreningen Rådakretsen med sina sticken, kaffe och bulle. När Sabaton bildades 1999 hade den redan funnits i tjugotalet år, ingen av damerna vet exakt hur länge.

– Vi har det härligt tillsammans. Det är klart att alla församlingar har väl en syförening, men det är inte alla som dessutom har hårdrocksband på besök, konstaterar Gunilla Tange förtjust.

Firar albumet ”Carolus Rex” som fyller tio år

Sabaton har kommit halvvägs på sin utsålda Sverige-turné när man stannar i Råda. Totalt blir det trettio spelningar över hela landet. Mestadels på mindre orter i väldigt små lokaler, givet att Sabaton normalt sett spelar på arenor.

I sommar kommer man vara dragplåster på europeiska festivaler ihop med Scorpions, Iron Maiden och andra giganter. Och då förstås med en maffig show med bland annat 74 eldkastare på scen. Men man ville verkligen göra den här turnén i mindre skala, unik i sitt slag och helt fri från pyroteknik, för att fira tioårsjubilerande albumet ”Carolus Rex”.

– Det är ynnest att få spela sig genom hela Sverige. Och för mig som trummis att få kontakt med publiken är otroligt häftigt. Om vi spelar på Wacken-festivalen har jag 200 meter till första raden, jag ser inte publiken där jag sitter. Här kan jag få ögonkontakt och ser reaktionerna hos människorna som är här. Det är fantastiskt, konstaterar trummisen Hannes Van Dahl.

För honom är det extra känsloladdat att spela just i Mölnlycke och på församlingshemmet Råda rum.

– Jag var här för tre månader och begravde min farmor, så nu ligger både farfar och farmor härute på kyrkogården. Vi samlades i församlingshemmet efter begravningen och prästen visade mig var scenen är. Det var fint, och väldigt fint att vara tillbaka nu, berättar Hannes som ska gå upp till gravplatsen under eftermiddagen.

Barndomsminnen från Mölnlycke

Hannes Van Dahl är visserligen uppväxt i Skövde men har släkt i Mölnlycke och Göteborg och tillbringade både somrar och jular här under barndomen.

– Det är hemmaplan för mig så det kommer släkt och vänner på spelningen vilket såklart känns väldigt bra.

Karin Karlsson, prästen som ledde ceremonin när Hannes begravde sin farmor är också på plats, men förklarar att hon tyvärr inte kan se konserten. Inte för att hon är syntare och punkare i botten och redan laddar för Thåström i Scandinavium, men för att familjen behöver henne.


Fakta: Hannes Van Dahl

  • Namn: Hannes Van Dahl
  • Ålder: 32 år
  • Familj: Hustrun Floor Jansen, sångerska i Nightwish, och dottern Freja.
  • Bakgrund: Spelade först i Downthrust och efter det i Evergrey innan han anslöt till Sabaton 2013. Uppväxt i Skövde.
  • Aktuell: Som trummis i hårdrocksbandet Sabaton som spelar i Mölnlycke på tisdagskvällen och nyligen släppte albumet ”The war to end all wars”. I sommar väntar festivaler och till hösten USA-turné

Daniel Tisell, kyrkoherde i Råda församling och vd för församlingens aktiebolag som hyr ut lokalen till konsertarrangören, kommer dock definitivt vara på plats. Han är hårdrockare in i själen. Uppväxt på Kiss och Iron Maiden, numera är Ghost, In Flames och Rammstein de stora favoriterna.

– Jag ska se alla tre Rammstein-konserterna på Ullevi sommar. Det är ett väldigt speciellt band och som gammalt Kiss-fan gillar man ju pyroteknik, berättar Daniel Tisell som förstår att det kan väcka lite uppmärksamhet med en hårdrockande kyrkoherde men som tar det med ro.

– Hade vi haft Ghost här hade det nog ställts frågor med tanke på att de flirtar lite med satanism och sångaren är utklädd till påve, men egentligen handlar det om ganska filosofisk religionskritik från deras håll som jag tycker är intressant och ibland väldigt befogad, säger han.

Kyrkans tidning har uppmärksammat Sabatons spelning på Råda rum. De hörde av sig till Daniel Tisell med frågor kring att Sabaton tidigare spelat på den av Ryssland annekterade Krim-halvön.

– Jag kände faktiskt inte till det och det ligger ju flera år bakåt i tiden. Så det hade varit väldigt konstigt att ställa in Sabatons spelning här på grund av det.

– Sabaton sjunger visserligen om historiska krig, men folk låter sig underhållas av både krigsfilmer och gangsterrap. Det blir hyckleri om man ska börja bannlysa kulturyttringar, konstaterar Daniel Tisell.

Artikel ur GP 27/4 2022

Kommentarer är stängda