Hem » Aktuellt » Kärlek föder kärlek

Kärlek föder kärlek

”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.” Orden är Astrid Lindgrens, som med sin förmåga till självklara uttryck sätter fingret på det mest grundläggande; kärlek
föder kärlek.

När Alla hjärtans dag kommer i mitten av månaden kan det för många vara ett tillfälle att stanna upp i tacksamhet för den man håller kär. Ett kommersiellt jippo kanske andra kallar det. Till handelns krafter kan man dock välja hur man förhåller sig. En eftertanke till de traditioner och legender som ligger bakom Alla hjärtans dag eller Valentins dag kostar dock inget. Om helgonet Valentin finns flera sägner, bland annat berättas det om hur han som präst på 200-talet led martyrdöden efter att ha trotsat kejsarens förbud att viga kärleksfulla par. Valentins övertygelse om att kärleken segrar följde honom in i döden. I brev han lämnade efter sig till ungdomar han vigt samman skrev han: ”Ni ska inte sörja mig, utan gläds att ni är man och hustru. Ty kärleken är en dyrbar skatt, ja dyrbarare än livet”.

Kärlek dyrbarare än livet är något kyrkan ständigt talar om. I mitten av februari handlar också kyrkoårets rubrik om kärleken. Kärlekens väg är temat på söndagen som inleder fasteperioden och där bibelns texter berättar om människor som träder fram med tro, hopp och kärlek.  Jesu inleder sin väg mot Jerusalem för att gå mot döden och korset, men också mot påskens uppståndelse som förmedlar en kärlek starkare än döden. Att förlita sig till en sådan kärlek handlar om att våga tro på människan som kärleksfull och älskvärd. Ingen människa är fråntagen den gåvan.

När vi passerade senaste månadsskiftet kunde vi i många kyrkor, moskéer och synagogor lyssna till ett gemensamt manifest i kampanjen Vägra hata! Ett budskap som skapats över religionsgränserna för att påminna oss människor om att vi kan bemästra våra fördomar och rädslor för olikheter utan hat och våld. Att möta varandras olikheter och våga se på varandra med kärleksfulla ögon är något var och en av oss är kallade till. Å det börjar redan när vi föds. Vi behöver bli bemötta med kärlek, för att möta andra i kärlek.

Cecilia Kehlmeier, präst i Råda församling

 

Råda församling 2015

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>