HelaDig! är ett koncept under vilket många idéer får plats. HelaDig! kan ta upp frågor om till exempel psykisk ohälsa, social hälsa, fysisk hälsa, klimatets påverkan på människan, miljö och hållbar utveckling.
Våren 2022 satsar vi på en föreläsningsserie med temat psykisk ohälsa. Den psykiska ohälsan tenderar att öka och sägs vara på väg att bli en av vårt samhälles stora folksjukdomar. Vi vill med olika vinklingar synliggöra den psykiska ohälsan, ge olika vinklingar på begreppet, öka kunskapen och om möjligt ge verktyg som kan bidra till en förändring till det bättre. Vi gör detta inom ramen för Gröna Rum.
HelaDig! inbjuder också till invigning av Gröna Rum. En dag fylld av stärkande aktiviteter för såväl din fysiska som själsliga hälsa.
I vår föreläsningsserie har vi bjudit in fyra skickliga och intressanta föreläsare:
10 maj: Cecilia Stenfors Om de gröna miljöernas effekter på vår hälsa, mentala prestation och välbefinnande
Cecilia Stenfors: är Fil.Dr. i psykologi och Docent i miljö- och kognitionspsykologi vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Hennes forskning handlar om kopplingen mellan vår miljö och människors hälsa, kognition och välbefinnande, och hur man skapar hållbara platser för hållbara människor.
Cecilia skriver forskningsartiklar och rapporter i internationella vetenskapliga tidskrifter, böcker, bla Oxford university press, och bidrar som expert i nationella och internationella media (tex DN, SVT, Forskning och framsteg, Vårdguiden). Cecilia är också en av forskarna bakom det omåttligt populära kommunikationsprojektet ”The 72-hour cabin”, med global outreach.
(Se ”The 72-hour cabin in Sweden—documentary” här: https://visitsweden.com/where-to-go/southern-sweden/vastsverige/72hcabin/ )
Om Cecilias föreläsning: Hur påverkas vår hälsa och kognitiva (mentala) funktioner av olika miljöfaktorer och vilka faktorer kan stärka respektive skada vår hälsa? Ett viktigt tema är kopplingen mellan yttre och inre hållbarhet, och hur gröna miljöer påverkar välbefinnande, mental prestation och olika aspekter av hälsa.
Vilken betydelse har de gröna miljöerna egentligen för vår hälsa, och kan naturmiljöer och gröna städer vara en folkhälsoresurs?
Här köper du Biljett
Lördag 21 maj kl 11-15: Invigning Gröna Rum! Fri entré.
En dag fylld av stärkande aktiviteter för såväl din fysiska som själsliga hälsa kopplade till vår nya utomhusmiljö Gröna Rum.
Invigningstal med biskop Susanne, kyrkoherde Daniel Tisell och projektledare Anna-Maria Martén.
Musik: Josefine Domargård, kören VOX och jazzpianisten Harald Svensson.
Panelsamtal med högprofilerad panel:
Biskop Susann Rappmann: Teologie doktor, biskop.
Susanne Gugger-Friemel: Trädgårdsmästare och rehab.
Henrik Zetterberg: Professor/överläkare inom neurovetenskap och fysiologi.
Moderator: Karin Blennermark
Bouletävling: Per Vorberg, kommunalråd Härryda kommun och Marie Skoog, trädgårdsarkitekt möter Daniel Tisell, kyrkoherde och Anne Benedictzen, präst i en invigningsmatch!
Under dagen kan du dessutom gå skapelsevandring i nejden, prova på yoga med Coach Elena, prova på boule (vi har klot!) göra vårt kluriga quiz eller köpa en grön rätt i restaurangen.
Några programpunkter är inne i Råda Rum – andra är ute i Gröna Rum.
Varmt välkomna! Fri entré.
Biljetter till föreläsningarna säljs via Tickster
Vår restaurang är öppen innan konserten med härliga erbjudanden. Boka bord på 031-338 21 00 eller bokning@radarum.se
19 april: David Eberhard Om kontroll, trygghetsnarkomani och hur vi hanterar motgångar
David Eberhard har tidigare arbetat som överläkare på psykiatriavdelningen på S:t Görans sjukhus. Han arbetar än idag inom psykiatrin men är även hyllad författare och samtidigt en kontroversiell debattör.
År 2009 skrev David succéboken Ingen tar skit i de lättkränktas land som handlar om svenskarnas känsla av att allt oftare bli kränkta, trots att vi har ett av världens mest rättvisa samhälle. Han har även skrivit böckerna Normalt? Från vansinnesdåd till vardagspsykoser och Hur barnen tog makten, som alla blivit mycket omskrivna och debatterade.
Om Davids föreläsning: Med en blandning av provokation, humor och tankeväckande exempel beskriver han hur vi i Sverige har ett uppförstorat behov av att känna kontroll och trygghet. Han försöker visa på att om vi i stället lär oss att möta och hantera svåra situationer som uppstår i livet kan det få stor positiv inverkan på våra liv. Han talar även om svenskarnas känsla av att allt oftare bli kränkta, trots att vi har ett av världens mest rättvisa samhälle, och om hur vi människor prioriterar i livet, vilket ofta är raka motsatsen till hur vi egentligen vill ha det. Vad är egentligen viktigt i livet, vart är vi på väg och hur hanterar vi motgångar, är frågor som han också tar upp.
29 mars: Christian Dahlström Personligt kring ångest & depression och om vägen tillbaka.
Christian Dahlström är författare, copywriter, poddare och frilanskribent och en av landets främsta debattörer inom psykisk ohälsa.
Christian har skrivit en av de mest sålda svenska böckerna om ångest och depression och har en av landets största podcast (Sinnessjukt) om psykisk ohälsa. Han medverkar ofta i tv, radio och tidningar och pratar både om sina egna erfarenheter och om psykisk ohälsa som samhällsproblem. Han är specialiserad på depression och ångestsjukdomar men har kunskap inom det mesta som har med psykisk ohälsa att göra, så som olika behandlingsformer, anhörigaspekter och modern psykiatriforskning.
Om Christians föreläsning: Christian drabbades av en av våra vanligaste folksjukdomar – psykisk ohälsa. En panikångestattack markerade startskottet för vad som skulle komma att bli återkommande perioder av depression och ångest. Christians föreläsning öppnar upp för samtal och förståelse kring psykisk ohälsa och depression. Christian har kunskap inom det mesta som har med psykisk ohälsa att göra, så som olika behandlingsformer, anhörigaspekter och modern psykiatriforskning.
En spännande blandning av vetenskap och egna erfarenheter som ger publiken en rejäl tankeställare.
15 mars: Anders Rydell Humoristiskt och tankeväckande med verktyg för ett mer hälsosamt arbetsliv.
Anders Rydell är legitimerad psykolog, specialist i organisationspsykologi, erfaren föreläsare och workshopledare. Hans expertområde är organisationspsykologi, vilket bland annat inkluderar teman som ledarskap, konflikthantering och inte minst kunskaper kring stress- och utmattningsproblematikens många facetter.
Anders har flerårig chefserfarenhet och deltar aktivt i den offentliga debatten kring arbetslivets olika utmaningar, både som debattör i dagspressen och som gästkrönikör i Psykologtidningen och magasinet Arbetarskydd. Som kuriosa arbetar Anders Rydell även en del som standupkomiker och har ett hundratal gig i bagaget.
Om Anders föreläsning: Anders inkluderar teman som ledarskap, konflikthantering och inte minst kunskaper kring stress- och utmattningsproblematikens många facetter i sina föreläsningar. Med klarspråk och med glimten i ögat sätter Anders ord på alla de dränerande tokigheter som vi är en del av i dagens arbetsliv. Anders får publiken att haja till och reflektera över sin situation, sin egen arbetsplats och sin egen roll i sammanhanget. Han ger också konkreta tips och pekar ut vägen mot mer hälsosamt arbetsliv.
Konceptet HelaDig! inom ramen för Gröna Rum har till viss del ekonomiskt möjliggjorts tack vare Europeiska jordbruksfonden, Leader och Göteborgs Insjörike.